Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/20/2006: "Een staatsgreep gericht tegen de armen"

Onze Correspondent in Thailand was tijdens de coup niet op zijn post... Hij stuurt de volgende beschouwing uit trotskistische hoek - de beoordeling van de volksbeweging die de afgezette premier steunt acht hij juist.

kindervriendintank (89k image)

Klik op meer

Gisteravond heeft het leger een staatsgreep uitgevoerd tegen de gekozen maar omstreden regering van Taksin Shinawat. Zoals gewoonlijk en in de traditie van alle Thaise militaire staatsgrepen van de afgelopen zestig jaar hebben de dictators laten weten dat de coup dient om "de politiek te hervormen", "de democratie te beschermen" en dat zij "geen belang hadden bij persoonlijke macht". En dat zij "de macht zo snel mogelijk terug zouden geven aan het volk." En volgens de traditie van de vele voorgaande staatsgrepen hebben zij de steun gezocht en gekregen van de monarchie.

De militairen hebben alle Thaise tv-kanalen overgenomen en buitenlandse zenders als CNN en de BBC geblokkeerd. De televisie laat beelden zien van de koninklijke familie en diverse verklaringen van het zogenaamde "democratische hervormingscomité".

De Beweging van Thaise Volkeren (die deze verklaring afgeeft - CPl) had goede redenen om tegen de regering van Taksin te zijn. Deze was verantwoordelijk voor grove schendingen van de mensenrechten in het zuiden en in de zogenaamde oorlog tegen de drugs, en zij heeft veel neoliberale beleidsmatregelen doorgedrukt als privatiseringen en vrijhandelsovereenkomsten. Maar de regering-Taksin was zeer populair bij de armen. Op 2 april jongstleden stemden 16 miljoen mensen voor de regering, terwijl tien miljoen ertegen stemden. De reden was duidelijk. De Thai Rak Thai-regering van Taksin heeft heel wat maatregelen genomen terwille van de armen, zoals een algemeen stelsel van gezondheidszorg en diverse maatregelen ter bestrijding van armoede. Maar velen die zich voegden bij de beweging tegen de regering eerder dit jaar klaagden over het onontwikkelde en misleide electoraat. Helaas vonden ook veel leiders van sociale bewegingen dit. In plaats van respect te tonen voor de armen en het electoraat eisten zij dat de koning de regering zou ontslaan. Hoewel de koning dit heeft geweigerd, heeft de houding van de anti-Taksin-beweging wel degelijk de weg bereid voor deze staatsgreep.

De Beweging van de Volkeren zal blijven strijden voor democratie. Het is van belang dat het Thaise Sociale Forum eind oktober doorgaat en dat dit forum de kern vormt voor democratie en sociale rechtvaardigheid.

Tot zover deze verklaring. Deze was gesteld in het Engels en sprak van Peoples Movement. Omdat Thailand een multi-etnische staat is kan dit gelezen worden als Beweging der Volkeren. Het kan ook "gewoon" verkeerde spellng zijn voor People's Movement, Volksbeweging. Enfin, trotskistische pretenties. Het belangrijkste is de beoordeling van het karakter van de coup: tegen de armen en ongeletterden, zoals altijd voor de koning (die in het stuk met een hoofdletter wordt aangeduid). Overigens is de staatsgreep in Thailand niet zo onverwacht als de buitenlandse media het doen voorkomen.2 Reacties


Het doet denken aan de coup in Venezuela, waar Chavez werd gewipt door 'de middenstand(ers)' en weer werd teruggehaald door de (arme) bevolking. Kijken of het in Thailand ook zo gaat...

zei: kO op 20/09/2006 om: 11:47u

Nou, een doorslaggevend verschil is dat Chávez als oud-officier het leger achter zich had en heeft, en dat is in Thailand nu precies anders. En voor een bloedbad onder de "eigen" bevolking deinst dit leger niet terug, is bij eerdere staatsgrepen wel gebleken.

zei: Prul op 20/09/2006 om: 12:36u


Powered by Greymatter