Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/19/2006: "Gebouw staatstelevisie Hongarije bestormd"

Het gebouw van de staatstelevisiezender MTV in Boedapest is vannacht bestormd door demonstranten die woedend zijn op de regering. En als we in dit geval woedend zeggen is er ook echt woedend bedoeld - dat is wel wat anders dan een corpsballetje-fractieleider die laat weten woest te zijn. En waarom is men woedend?

boedapest19sept (74k image)
Klik op meer


Premier Ferenc Gyurcsany heeft in een bijeenkomst van zijn partij, de voormalige communisten, nu Socialistische Partij geheten, rondweg gezegd dat zijn regering al jarenlang de kluit belazert. Er is een enorm begrotingsekort, dat nu gedicht gaat worden met belastingverhogingen en hakken in sociale voorzieningen. Niets bijzonders eigenlijk, inclusief de leugens. Het merkwaardige is dat in Hongarije (en andere voormalige reëel-socialistische landen, zij het ook weer niet alle) veel mensen nog echt geloven in zoiets als parlementaire democratie. Regeringen worden bijna consequent weggestemd, en in dit geval is men oprecht boos over leugens. Terwijl je zou zeggen: ze waren toch wel wat gewend op dat punt. Een Rus zei laatst tegen een BBC-interviewer op straat: "Alles wat het vorige regime over zichzelf zei was gelogen. Maar alles wat ze over het kapitalisme gezegd hebben blijkt waar te zijn."
Aangezien de onrust nog voortduurt in Hongarije deze derde dinsdag in september zullen we er waarschijnlijk nog wel op terugkomen.


Powered by Greymatter