Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/18/2006: "Guerilla-artiest Banksy daagt het kapitalisme uit"

Banksy, de Britse graffiti-artiest en grappenmaker, heeft afgelopen weekend in Los Angeles in een obscuur warenhuis zijn eerste show gehouden waar zijn subversieve humor en anti-kapitalistische boodschap te zien waren.
BanksyWall01 (18k image)
In 2005 nam Banksy de Muur van Apartheid onder handen
Het driedaagse "Barely Legal" evenement werd aangeprezen als een "vandalised warehouse extravaganza" en gaf een beeld van de voor hem kenmerkende opwinding en verwarring.
Klik op meer.

Banksy houdt zijn identiteit geheim maar heeft de laatste vier jaar een aanzienlijke aanhang in Europa opgebouwd die hem niet alleen een cultachtige status heeft verschaft maar er tevens voor zorgt dat zijn werk in topmusea hangt maar evengoed in dierentuinen en op straat te bewonderen valt.

Manny Skiles is een dertigjarige grafisch ontwerper in Los Angeles en volgt Banky’s werk al twee jaar via internet. “Het is werkelijk verbazingwekkend. Ik denk dat hij hilarisch is.” Skiles en anderen moesten meer dan een uur in de rij staan om voor 500 dollar een gelimiteerde druk van een werk van Banksy te bemachtigen. De originelen gaan inmiddels voor 25.000 Engelse ponden over de toonbank.

Op één muur staat een kunstige stencilfoto waarop bosjesmannen gekleed in lendedoeken hun speren richten op lege winkelkarren van de supermarkt. Op een andere staat een gemaskerde anarchist op straat met een gestrekte arm in de gooihouding, klaar om een bos bloemen te werpen.

De rustgevende roze olifant neemt echter een prominente plaats in. Het maakt deel uit van een huiselijk tafereel dat ‘Home Sweet Home’ is getiteld. Het is een huiskamer waarin ook een sofa, een televisie en een op de bank zittende man en vrouw die de krant zitten te lezen, deel van uitmaken. De olifant zou symbool staan voor alle miskende problemen in de wereld.

Zoals gewoonlijk ontbrak Banksy zelf om over zijn voorstelling te praten. Vlak er voor baarde hij deze maand opzien door in Disneyland naar de rollercoaster een menselijk figuur te plaatsen die was gekleed in de oranje gevangeniskledij van de Guantanamo Bay gevangenis. Ook remixte hij exemplaren van de debuut CD van Hollywood-ster Paris Hilton die hij vervolgens in winkels in Engeland verspreidde. Hij gaf ze titels als ‘Waarom ben ik beroemd?’ en ‘Waar dien ik voor?’ Haar hoofd veranderde hij in die van een hond.

In de "Barely Legal" show staan de nep CD’s achter plexiglas, vergezeld van met photoshop bewerkte foto’s van de dochter van een steenrijke hoteleigenaar en levende kakkerlakken.
Bron: Aljazeera

De website van Banksy vind je hier: beslist even kijken en geniet van zijn werk!


Powered by Greymatter