Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/18/2006: "Een groot succes: gratis bus in Noord-Brabant"

Woon je in Noord-Brabant? Dan had je afgelopen weekend helemaal gratis met de bus gekund. Jaja, kom ik nou pas mee. Maar als je van deze gratis dienst gebruik had willen maken, had je waarschijnlijk kunnen staan in de bus. Je zou namelijk niet de enige zijn geweest. Vervoerder BBA heeft extra bussen in moeten zetten om de enorme stroom reizigers te kunnen verwerken.Klik op meer

Bovenstaande foto is van de NOS, die blijkbaar wel heel enthousiast was over de proef, en verondersteld dat versteende bussen weer van stal zijn gehaald om nog door te kunnen werken. Zo is het nog net niet, de huidige werkvloot van BBA was voldoende. Maar geslaagd was de proef wel. De provincie Noord-Brabant heeft het afgelopen weekend onderzocht of automobilisten hun statussymbooltje laten staan als de bus gratis zou zijn.

Er zijn in elk geval een hoop meer mensen met de bus gegaan dan gebruikelijk. "Ouders zagen hun kans schoon en lieten hun kinderen voor het eerst kennis maken met de bus", laat het ANP weten. Heel leuk natuurlijk, maar het gratis OV is wel bedoeld om autogebruik tegen te gaan. De reizigers van het gratis busvervoer kregen dan ook een enquête mee, waarop ze aan konden geven hoe (en òf) ze die reis gemaakt zouden hebben als de bus niet gratis was geweest. De uitslag van die enquête wordt later bekend gemaakt.

Is er weer hoop op gratis openbaar vervoer? Mja, er zijn tenminste twee van die proeven eerder geweest, waar ik van afweet. In Zwolle werd al eens een gratis bus ingezet tussen Lichtmis (aan de snelweg) naar het station in Zwolle. Geen succes, vond de provincie Overijssel. Ook tussen Katwijk en Den Haag heeft een gratis bus gereden, een jaar lang. Propvol zaten die bussen. Toch eveneens geen succes, vond de provincie Zuid-Holland, omdat de bus "voornamelijk genomen werd door scholieren uit Noordwijk en Wassenaar die naar hun school in Katwijk of Den Haag gingen." En daar was die bus niet voor bedoeld, die was bedoeld voor automobilisten.
Tja, zo kun je overal wel kanttekeningen bij plaatsen. Vooral niet inzien dat die scholieren anders misschien wel door hun ouders (per auto) worden gebracht hoor! En ook niet dat de scholieren van nu misschien door het gratis openbaar vervoer later geen auto gaan kopen!

Er zal waarschijnlijk wel uit de enquête komen dat het merendeel van de passagiers van afgelopen weekend thuis was gebleven als er geen gratis busvervoer zou zijn geweest (getuige ook het feit dat de Efteling afgelopen weekend drukker bezocht werd dan gebruikelijk in een septemberweekend). De overheid zal dat wel weer met beide handen aangrijpen om te concluderen dat gratis openbaar vervoer niet de oplossing is. Maak maar vast ruim baan, daar komt de snelwegverbreder al aan.


Powered by Greymatter