Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/16/2006: "TV-uitzending over Bilíin leidt tot matiging gewelddadig politie-optreden"

De wekelijkse demonstratie tegen de Muur van Apartheid in Bilíin werd dit maal sterk beÔnvloed door de aandacht die IsraŽlische media gaven aan het gewelddadig politie-optreden tegen de geweldloze demonstranten.
Bilin150906 (18k image)
Demonstranten worden door de grenspolitie tegengehouden
Wellicht gaf een vijf minuten durende uitzending op het tweede kanaal in het land de doorslag, maar dit maal trachtte de IsraŽlische autoriteiten de demonstratie niet te verbieden.
Klik op meer.

Zoals gewoonlijk startte de demonstratieve tocht om het middaguur vanaf de moskee in het centrum van het dorp om op weg te gaan naar het afscheidingshek. Naast de Palestijnse dorpsbewoners waren ook internationale activisten en de IsraŽlische Anarchisten tegen de Muur aanwezig.

Al leuzen roepend en zingend kwamen de demonstranten buiten de bebouwde kom de IsraŽlische grenspolitie tegen die uitgerust met wapenstokken en schilden de doorgang blokkeerden. Zij verboden de demonstranten om op te trekken naar het afscheidingshek. Nadat deze weigerden hieraan te voldoen, werden ze terug naar het dorp geduwd. Er volgende een kat en muisspel van terugduwen en vooruit gaan.

Daarbij werd met de wapenstok op armen en benen geslagen, maar de politiemanschappen hadden dit maal orders gekregen zich in hun geweld te matigen. Desondanks raakten een viertal demonstranten gewond aan armen en benen. Een IsraŽlische activist kreeg een schild in zijn gezicht waardoor een hevige bloeding ontstond.

Er volgde tevens een zitblokkade die enige tijd werd getolereerd. Uiteindelijk werd iedereen het dorp weer ingedreven.

De stenengooiers hielden zich dit maal keurig aan de afspraken. Tijdens de geweldloze demonstratie werd er door hen niet gegooid. Nadat de demonstratie voor beŽindigd was verklaard, wachtten ze vervolgens netjes tot het moment dat de demonstranten in het dorp waren terug gekeerd. De geweldloze demonstranten op hun beurt zorgden bij het terugkeren evenwel niet in de vuurlinie van de stenengooiende jeugd terecht te komen.

In de confrontatie die daarop volgde en waaraan provocerend gedrag van de grenspolitie vooraf was gegaan werd door hen met rubberkogels geschoten. Drie jongens werden hierdoor geraakt.


Powered by Greymatter