Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/11/2006: "Ruim honderd arrestaties tijdens anarchistische demonstratie tegen ASEM in Finland"

In Helsinki zijn meer dan 100 deelnemers aan de anarchistische demonstratie afgelopen zaterdag tegen de Azië-Europa top ASEM gearresteerd.
Finland1136522 (22k image)
De oproerpolitie omsingelde de demonstratie waaraan volgens de organisatoren zo’n 300 mensen deelnamen al op het verzamelpunt.
Klik op meer.

Het was voor Finse begrippen een waanzinnige politiemacht die zaterdag 9 september de ‘Smash Asem’demonstratie in de tang nam. Tientallen deelnemers werden gearresteerd op grond van vermeende vernielingen, oproer en de intentie om rellen te schoppen. Voor zover bekend vielen daarbij geen gewonden. De omsingeling van de demonstratie buiten bij het museum voor moderne kunst Kiasma duurde van 17.45 tot 23.00 uur. Ook daarna bleef een massale politiemacht in de binnenstad van Helsinki aanwezig.

Niet alleen raakten demonstranten ingesloten maar ook toevallig passerende omstanders, nieuwsgierigen en cameramensen. De laatsten wilden wel zien of de anarchisten er in zouden slagen ‘enige onrust in de straten van Helsinki te brengen’, zoals ze op hun website hadden aangekondigd. Naast de 200 manschappen van de oproerpolitie die bij de omsingeling van de demonstratie betrokken waren, bevonden zich elders in de binnenstad nog enige honderden manschappen.

Enige demonstranten trachtten ingehaakt door het politiekordon heen te breken. Anderen gooiden met flessen en banken. Uiteindelijk werden de demonstranten middels stadsbussen van de buitenwereld afgesloten.

De politie rechtvaardigde haar preventieve actie met een beroep op het gevaar dat de demonstratie voor de lokale bevolking zou vormen met het risico dat eigendommen zoud worden vernield en mogelijk de vergadering van Ecofin waaraan de EU-ministers van financiën deelnamen, zou worden verstoord. Naderhand kwamen de autoriteiten met een verklaring dat de actie was ondernomen vanwege ‘’gewelddadige incidenten’ en de weigering van de organisatoren om te onderhandelen. Een politieman liet weten dat ze herhaaldelijk contact hadden gezocht met de leider van de demonstranten om informatie te krijgen over de route van de tocht.

Ongeveer na een uur mochten mensen uit de omsingeling vertrekken. Zij werden gefotografeerd en hun spullen werden doorzocht. Elders in de binnenstad ontstonden botsingen met de politie, zoals bij het winkelcentrum Forum en het gebouw Lasipalatsi.

Aanvankelijk trachtte de politie de demonstranten weg te jagen. Daarop werden eieren en flessen gegooid. Van buitenaf werd vuurwerk afgestoken.

De gearresteerden werden naar enkele politiebureaus overgebracht. Sommigen lieten zich wegslepen of werden weggedragen. De politie liet weten ruim 100 mensen te hebben gearresteerd waaronder enkele niet-Finnen.

Zondagochtendvroeg was de rust in het centrum weder gekeerd.

Foto’s van het gebeuren vind je hier (klik dan op het zwarte blokje Kuvakooste).

1 Reactie


Zie ook: Preventieve actie Finse politie bij betoging ASEM-top

zei: Peter Barton op 12/09/2006 om: 18:41u


Powered by Greymatter