Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/11/2006: "Griekse politie zet traangas in tegen rellende jongeren"

De Griekse politie zette afgelopen zaterdag in Thessaloniki traangas in tegen demonstranten die molotov coctails gooiden en brand stichten nabij een bijeenkomst waar de premier van het land een speech hield.
Griekenland4599503 (20k image)
De jongeren komen er aan!
Honderden jongeren, waaronder anarchisten, die aan een massale betoging tegen de regering deelnamen, trachtten zich een weg door barricades te banen die opgesteld stonden bij een handelsbeurs waar premier Costas Karamanlis sprak over zijn economische politiek.
Klik op meer.

Het ging weer eens lekker loos daar in Griekenland waar iedere maand wel een heftige demonstratie plaatsvindt Dit maal was er sprake van brandende auto’s en vuilniscontainers in de straat waar de beurs werd gehouden, oproerpolitie die slaags raakte met jongeren die benzinebommen en stenen gooiden, en uitgerust waren met stokken, traangas die de meute uiteenjoeg vormden dit maal het decor.
Griekenlandxts110 (14k image)
Dansen rond de vlammetjes

Na afloop van een massale demonstratie tegen het Griekse regeringsbeleid, waaraan zo’n 15.000 mensen deelnamen, probeerden zo’n 500 jongeren zich een weg te banen door de hekken om vervolgens met de politie te gaan knokken.
Griekenland4599505 (22k image)
De jongeren breken door!

Er waren zo’n 3500 politiemanschappen op de been in Thessaloniki tijdens het bezoek van de premier. Vakbonden, studentenbonden en linkse activisten demonstreerden tegen de strikte economische politiek van de centrum-rechtse regering. ”Genoeg werkloosheid, genoeg versobering,” vermeldde een spandoek.

Binnen op de beurs verkondigde premier Karamanlis dat hij zich zou houden aan het strikte beleid om het begrotingstekort te verkleinen en om sancties van de EU te voorkomen. De heersende conservatieven met de hete adem van EU-officials in hun nek, pleiten er voor de huidige koers te handhaven en de verleiding te weerstaan om met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor de boeg cadeautjes uit te delen. De premier verkondigde dan ook dat de economie zoiets zich niet kan permitteren.

De vakbonden eisen echter een hogere levensstandaard en het creëren van werkgelegenheid. Griekenland heeft één van de laagste levensstandaarden in de EU. De bonden zijn tegenstanders van de privatisering en de hervormingen van de arbeidsmarkt.

Bron: Reuters

8 Reacties


Anarchisten zijn tegen macht. Macht zou je kunnen definiëren als 'datgene wat voort komt uit (de dreiging van) het gebruik van geweld'. De staat heeft immers macht omdat zij een geweldsmonopolie heeft. Stenen gooien is geweld, dus niet anarchistisch! Simpel.

Stenen gooien is wél stoer, punk, puberaal, autonoom en extreem, maar misschien wordt het tijd om dat te scheiden van het anarschisme?

zei: pieter op 12/09/2006 om: 17:10u

In principe proberen meeste anarchisten geweldloos te zijn. Je middelen moeten tenminste overeen komen met het doel dat je voor ogen hebt. Een geweldloze toekomst voor iedereeen.

Maar wat is geweld? Is geweld een steen goeien, omdat je daarmee jouw macht op iemand uitvoert? Is een weg blokkeren, omdat je daarmee je zin wil krijgen ook geweld, voor dezelfde redenen? Is actie voeren of dreigen met actie voeren per definitie een machtsmiddel en dus dreigen met geweld? Is fysiek geweld tegen een ander of tegen 'eigendom' geweld? Vragen te over dus.

Ik denk dat het meer de vraag moet zijn, waneer geweld wel en niet legitiem is. Het is meer context afhankelijk. Hebben mensen in Griekenland, confronteerd met een van de laagste levensstandaarden in de EU en een zwaar repressieve staat, meer recht op geweld dan mensen in rijkere landen met minder repressie, zoals Nederland bijvoorbeeld. Ik denk van wel. Hun veroordelen voor hun acties tegen de staat zou ik nooit doen (In deze context dan. Zwaardere acties moeten per geval beoordeeld worden.).

Anarchisten zijn de eerste om zich te verzetten tegen de machtsmonopolie van de staat. Geweld is alomvertegenwoordigt in onze maatschappij. Dit geinstitutionaliseerde geweld moet bestreden worden. Is verzet hier tegen dan ook geweld of is het verdediging? Het enige wat ik wil zeggen is dat het veroordelen van geweld en mensen die daar gebruik van maken makkelijk is, maar men moet dan wel ingaan om wat het betekent om geweld te gebruiken en in welke context dit plaats vind. Daarom vind ik niet dat je anarchistische stenengooiers in Griekenland geen anarchisten mag noemen.

zei: krobar op 13/09/2006 om: 13:55u

Dat vond ik een tijdje ook, en ik begrijp ook de frustratie wel... maar geweld is toch wel een duidelijk begrip hoor. Iemand slaan is geweld, een steen gooien ook. Als die steen je raakt heeft de persoon die 'm gooide met kracht geprobeerd jou fysieke schade toe te brengen: geweld. Actievoeren, geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid, enz., valt bijna nooit onder die definitie.

Als je doel anarchie, dus geweldloosheid, is, dan is geweld niet legitiem. Want daar ben je tegen. Logisch...

'Gewelddadig anarchisme' is een beetje dezelfde logica als die van de 'strijd tegen het terrorisme': om onze waarden (rechtsstaat) te beschermen, moeten we onze waarden (burgerrechten, privacy) opheffen. idioot

zei: pieter op 13/09/2006 om: 22:14u

Ach ja wat is anarchisme?
Is anarchisme per definitie geweldllos?
Anarchisme heeft vele stromingen.

zie oa.
http://www.devrije.nl/archives/00001587.htm

De anarchisme quiz. wat antwoord zou geven op de vraag;
Wat voor ananrchist ben jij?

Kijk anarchisme is voor ieder verschillend.

Zo hoort bij mijn anarchisme dat ik niet geloof in een parlementaire democratie en al helemaal niet in partijen.

Dus Pieter volgens mijn defnitie van anarchisme zou jij, die volgens mij bij Dwars (jongeren afdeling van Groen Links)
Ook geen Anarchist zijn.

Tja. Van mij mag jij je ook een anarchist noemen hoor.
Dit geldt ook voor de stenengooiers in Griekenland ook al zie ik daar ook het nut niet van in.

Om te eindigen.

Ik vind het een zinloze discussie om het te hebben over het profiel van de Anarchist.

zei: Bas op 13/09/2006 om: 22:16u

Ha Bas, wat laag bij de gronds om mijn groenlinks-verleden erbij te halen, dat probeer ik nu juist zo verborgen mogelijk te houden confused

Nee hoor, maakt me niet uit, ik pleit ook niet voor (anti-)parlementarisme, 'echt anarchisme', voor een bepaalde stroming of wat dan ook. Sectarisme is saai en anything goes. Volgens mij zijn discussies 'wie is het meeste anarchist' een beetje onzinnig. Het gaat immers niet om de houding die je aanneemt, maar wat je bereikt. Dus moeten we inderdaad niet zeuren over het 'profiel van de anarchist'.

Maar, we moeten wel oprecht wat proberen te bereiken, en mensen overtuigen. Een eerste vereiste daarbij is betrouwbaarheid. Je politieke standpunten moeten intern consequent zijn, anders worden ze niet serieus genomen. Anarchisme en geweld zijn niet intern consequent: anarchisme is tegen macht, en macht is geweld. Dus noem jezelf dan 'autonoom' ofzo, of gooi geen stenen... Maar stenen gooien en jezelf dan anarchist noemen klopt in ieder geval inhoudelijk niet.

zei: pieter op 14/09/2006 om: 01:00u

Beste Pieter,

Deze reactie is alweer meer steekhoudend.

De manier waar je in de laatste reactie mee eindigd. Geeft een interessant discussiepunt aan en geeft her ook ruimte toe.

Intern consequente standpunten:
Wat mij betreft een streven, maar nix is zo menselijk als inconsequent gedrag.

En ja mensen overtuigen.
Ik zou het graag willen, maar vind het ijdele hoop.
Ik heb in ieder geval niet de wens meer propaganda te voeren.

Ik probeer binnen mijn eigen "anarchisme" zo consequent mogelijk te zijn en mensen soms te wijzen op de onvrijheid om ons heen en de eigen verantwoordelijkheid die zij hier en voor zichzelf hebben.

Voor de rest is het beste propaganda middel nog steeds om je eigen anarchie te leven.

Ik doe mijn best.

zei: Bas op 14/09/2006 om: 10:13u

Geweldloos bestaat NIET!

het is onzin om over geweldloos te praten, laat mij de eerste de beste persoon zien die waarlijk geweldloos leeft.

Ken je die monniken die met kapjes proberen microscopisch kleine beestjes te filteren....

zei: siempie op 14/09/2006 om: 13:19u

geweldloos? Jesus? Tolstoj? Ghandi?

zei: piet hein op 15/09/2006 om: 17:49u


Powered by Greymatter