Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/10/2006: "Slaag voor demonstranten in Bil’in"

De wekelijkse demonstratie in het Palestijnse dorp Bil’in tegen de Muur van Apartheid werd afgelopen vrijdag opnieuw verboden.
Bilin080906 (16k image)
Eerste schermutselingen met de grenstroepen
Israëlische troepen traden voor hun doen gematigd op: de geweldloze demonstranten kregen slechts slaag met de houten wapenstok…
Klik op meer.

Zo’n 100 mensen namen vrijdag 8 september deel aan de demonstratie. Naast palestijnse dorpsbewoners waren gewoontegetrouw ook Israëlische Anarchisten tegen de Muur en internationale activisten van de International Solidarity Movement (ISM) aanwezig.

Israëlische grenstroepen blokkeerden de weg toen de stoet pas het dorp uit was op weg naar de afscheiding. Per megafoon werd de demonstratie meegedeeld dat het gebied tot een verboden militaire zone was verklaard, het gebruikelijke recept om de demonstratie te verbieden. Degenen die zich hierop niet uit de voeten maakte, werd geslagen met houten wapenstokken.

Onverstoorbaar vervolgden de demonstranten echter hun weg naar de illegale afscheiding. Versterkingen van de grenspolitie werden echter aangevoerd en deze achtervolgden de demonstranten waarbij flinks geslagen werd met de wapenstok op armen en benen. Een kleine twintig demonstranten liepen hierdoor verwondingen op. Abdullah Abu Rahme, lid van het dorpscomité, en enkele anderen moesten verpleegd. Zijn hand en pols moest verbonden worden. Ook van traangas werd wederom veelvuldig gebruik gemaakt. De instructies van de militairen zijn momenteel van dien aard dat op de geweldloze demonstranten niet meer geschoten mag worden.

Uiteindelijk slaagden de soldaten erin de demonstranten terug te dringen in het dorp waarop de demonstratie werd beëindigd. De soldaten die nu alleen op de weg stonden, vielen toen ten prooi aan de stenengooiende jeugd die hen dit maal goed wisten te raken. De soldaten schoten hierna met hun nieuwe ‘bean-bag’ munitie op deze jongeren.

Foto’s van deze demonstratie kun je hier zien.


Powered by Greymatter