Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/10/2006: "Vervolging Green Scare verdachten gebaseerd op illegale afluisterpraktijken?"

Een federale rechter heeft de openbare aanklagers tot 26 september de tijd gegeven om aan te geven of in de vervolging van 13 Green Scare verdachten gebruik is gemaakt van niet-geautoriseerde afluisterpraktijken.
daniel_image001 (34k image)
Eén van de verdachten is Daniël McGowan die op borgtocht vrij is
Als kan worden vastgesteld dat er sprake is geweest van ongeoorloofde afluisterpraktijken en de rechtbank acht deze ongrondwettelijk dan zou de grootste vervolging van radicale milieu- en dierenrechtenactivisten ooit in de VS van de baan zijn.
Klik op meer.

De vervolgde activisten worden beschuldigd van brandstichtingen in het westen van de Verenigde Staten. Ze zouden betrokken zijn bij en betrokkenheid bij het Earth Liberation Front en Animal Liberation Front. De brandstichtingen richtten zich tegen bedrijven met een kwalijke reputatie richting dieren en milieu, zoals een fabriek waar vlees wordt verpakt en een dealer van zogeheten SUV’s.

Het openbaar ministerie heeft eerder laten weten dat er in deze zaken niet is afgeluisterd.

“De enige vraag op dit moment is of er wel of geen sprake is van onderzoeksmateriaal van de NSA. Als we een antwoord hebben op deze vraag, kunnen we overgaan tot andere kwesties zoals welk materiaal tot de beschikking van de verdediging komt en onder welke voorwaarden,” zei advocaat Amanda Lee uit Seattle afgelopen donderdag.

Lee vertegenwoordigt Daniel McGowan, één van de dertien verdachten. Advocaten van de andere verdachten sloten zich bij het verzoek van Lee aan. Lee deed haar verzoek aan de rechtbank op basis van uitspraken van president Bush. Die stelde dat hij in de strijd tegen het terrorisme de spionagedienst NSA toestemming had verleend om burgers in de VS te bespioneren zonder de gebruikelijke gerechtelijke toestemming.

De advocaten menen dat het logisch is dat de verdachten, als vermeende leden van groepen die als ‘terroristisch’ te boek staan, doelwit van dergelijke spionagepraktijken zijn geweest. Officier van Justitie Stephen Peifer liet op 22 augustus echter aan rechter Ann Aiken weten dat de NSA geen rol in het onderzoek speelt. Peifer beweert dat hij sinds het begin bij het onderzoek dat tien jaar gelden van start ging hierbij betrokken is geweest. Desondanks meende hij dat niemand van de aanklagers de zekerheid kan geven een volledig antwoord op het verzoek van de verdediging over de betrokkenheid van de NSA te kunnen verstrekken.

Rechter Aiken gaf het openbaar ministerie eerst tot 12 september de tijd om een antwoord te geven maar heeft dit nu verlengd tot 26 september.


Powered by Greymatter