Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/09/2006: "Politie omsingelt anarchistische demonstratie tegen ASEM in Helsinki"

De Finse oproerpolitie heeft vanavond (zaterdag 9 september) in Helsinki de anarchistische demonstratie tegen de Azië-Europa top ASEM al voor aanvang compleet omsingeld.
Finland113 (23k image)
Oproerpolitie tracht ingesloten anarchistische demonstrant te arresteren
De demonstratie die onder het motto van ‘Smash Asem’ ruim 100 deelnemers trok, werd daarmee belet.
Klik op meer.

De Finse politie liet het Finse persbureau STT weten dat er flessen naar de politie zouden zijn gegooid en enkele demonstraten waren gearresteerd. De ruim honderd demonstranten werden al op de verzamelplaats bij het museum voor moderne kunst Kiasma door enkele honderden politiemanschappen in volledige reluitrusting in de tang genomen.

De anarchisten hadden opgeroepen om op 17.45 uur op het plein bij het museum te demonstreren. Om 19.30 uur duurde de blokkade van de demonstratie nog steeds voort en was de nabij gelegen doorgaande weg voor alle verkeer afgesloten. De demonstranten werden op dat moment door middel van bussen van de buitenwereld afgesloten. De oproerpolitie was versterkt met grenspolitie.

Politiechef Jari Liukku had vooraf te kennen gegeven rekening te houden met enkele honderden demonstranten. “We hopen dat omstanders zich niet in het midden van deze actie zullen begeven. Ze zouden moeten begrijpen dat ze het risico lopen betrokken te raken in activiteiten die kenmerken van misdaad met zich mee zullen brengen.”

Een vertegenwoordiger van Smash ASEM liet tegenover Helsingin Sanomat weten dat hij tussen de 100 en 1000 deelnemers verwachtte, waarvan sommigen uit het buitenland afkomstig zouden zijn.

Voor beelden klik je hier.

De actie van de anarchisten is een van de twintig protestacties die dit weekend tegen de zesde ASEM-top plaatsvindt. De tweedaagse top zelf start op zondag. Vandaag heeft er tevens een demonstratie van Finse NGO’s plaatsgevonden waaraan naar verwachting tussen de 2000 en 3000 mensen zouden deelnemen.

De helft van alle acties komen voor rekening van de religieuze Falon Gongbeweging waarvan tientallen Europese leden naar de Finse hoofdstad zijn afgereisd. Op vrijdag voerde deze in China zwaar vervolgde beweging een macabere act op waarbij door chirurgen organen uit een etalagepop werden verwijderd, terwijl daarnaast een politieagent een gehandboeide vrouw aftuigde. Het betrof een protest tegen de Chinese praktijk van orgaandiefstal op gevangenen en marteling in gevangenissen.
Finland112 (22k image)

De Finse tak van deze beweging kondigde aan een aanklacht wegens genocide tegen de huidige Chinese minister van handel, Bo Xilai, in te dienen. Onder zijn verantwoordelijk als gouverneur van de provincie Liaoning vonden martelingen en moordpartijen plaats. Genocide is een internationaal erkende misdaad die buiten het land waar het plaatsvond, kan worden vervolgd, ook als de dader diplomatiek onschendbaar is.

De afgelopen dagen was reeds duidelijk geworden dat duizenden agenten uit heel Finland zijn omgetrommeld om verstoring van de ASEM-top te voorkomen. Vandaag gaf Jussi Sainio van de Finse douane toe dat enkele tientallen vermoedelijke demonstranten afkomstig uit landen die het Schengen akkoord hebben ondertekend de afgelopen twee weken de toegang tot Finland is ontzegd.

1 Reactie


Anarkistinen toiminta weet op Indymedia te melden:

Alle activisten die na dit tijdstip naar de demo kwamen zijn gearresteerd of in kleine groepen omsingelt op andere plaatsen. Er was ook een 200 man militaire politie aanwezig. De demo verliep verder vrij vreedzaam, op een stel bierdrinken punks na die na het drinken van hun biertje het lege flesje naar de wouten worpen. Hierdoor zijn 2 demonstranten gewond geraakt. Een van hen moest naar het ziekenhuis. De politie liet langzaam mensen van het plein maar alleen als ze hun ID gaven en dat naast hun gezicht hielden toen de politie dat filmde. Er waren ok ongeveer 50 omstanders omsingeld die dit ook moesten doen. Er waren in ieder geval nog demonstranten aanwezig om 21.30 uur. Er zijn in ieder geval 50 mensen gearresteerd maarnog niet alle namen zijn doorgegeven aan het arrestatieteam.
Er zijn op 2 lokaties (mannerheimintie en tennispalatsi) onrustigheden uitgebroken nadat de politie een paar honderd demonstranten toegang had ontzegd naar kiasmatori. Het is nog onbekend of hierbij mensen zijn gearresteerd.

zei: Arend op 10/09/2006 om: 11:20u


Powered by Greymatter