Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/04/2006: "Vredesorganisaties vragen verbod wapenbeurs Rijswijk"

Twaalf vredesorganisaties hebben de gemeente Rijswijk verzocht de jaarlijkse wapenbeurs van de Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten (NIID) op 23 november te verbieden.
NIID-P.A.-Triot (15k image)
Actie tegen de wapenbeurs in 2004
De partij Gemeentebelangen heeft het college van burgemeester en wethouders maandag om opheldering gevraagd. Het is voor het eerst dat de wapenbeurs in Rijswijk plaatsvindt.
Klik op meer.

In een brief aan het college en aan de gemeenteraad van Rijswijk vraagt de actiegroep Ontwapen de gemeente om maatregelen tegen het zogeheten symposium. De vredesactivisten krijgen steun van elf andere organisaties, waaronder het Haags Vredesplatform, Campagne tegen Wapenhandel en Kerk en Vrede.

Gemeentebelangen vraagt het college in de eerstkomende raadsvergadering op 12 september bij monde van fractievoorzitter Van der Horst om opheldering. De partij, die vier zetels in de raad heeft, wil weten of een vergunning voor het symposium is verleend en of Rijswijk de beurs kan verbieden. "Wij weten werkelijk niet wat we ons bij zo'n bijeenkomst moeten voorstellen."

Mark Akkerman van actiegroep Ontwapen zegt dat laatste wel te weten. "Om de Nederlandse wapenindustrie te promoten, worden bijeenkomsten georganiseerd waar producenten, defensie en politiek elkaar ontmoeten. De bijeenkomst biedt fabrikanten uit binnen- en buitenland de ruimte hun militaire waar tentoon te stellen." Volgens Akkerman maken bijeenkomsten als die in Rijswijk oorlogen mede mogelijk. Het is daarom beter ze niet te houden, vindt hij. "Een burgemeester kan zijn nek uitsteken en zo'n bijeenkomst verbieden."

Het NIID spreekt tegen dat sprake is van wapenbeurs. "Het is een tentoonstelling gekoppeld aan een symposium waar bedrijven uiteen zetten wat zij doen op het gebied van veiligheid", zegt een woordvoerder. "Maar onbekend maakt onbemind." Het NIID reageert luchtig op de protestactie: ook bij eerdere edities van het symposium lieten vredesorganisaties van zich horen. Volgens de woordvoerder is er 'gewoon' een vergunning voor het evenement aangevraagd. Of die al is verleend, weet hij niet.
Tot voor kort hield de NIID jaarlijks een wapenbeurs in het Nederlands Congres Centrum (NCC) in Den Haag. Dit jaar wijkt de organisatie uit naar de Evenementenhal Rijswijk, omdat de Haagse Statenhal van het NCC is gesloopt en er dus geen plaats meer is voor de wapenbeurs.

Het Haags Vredes Platform en andere vredesactivisten gaan actievoeren tegen de beurs. „We hopen dat Rijswijk de beurs verbiedt,’’ zegt Gerrit Frijstein van het platform. Het gemeentebestuur heeft een brief van het platform ontvangen en weet nog niet of ze het symposium wil, en zo ja, kan verbieden.


Powered by Greymatter