Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/03/2006: "Opnieuw wapengeweld tegen vreedzame demonstratie in Bil’in"

Israëlische strijdkrachten hebben opnieuw gewelddadig opgetreden tegen de wekelijkse geweldloze demonstratie in het Palestijnse dorp Bil’in waar nu al anderhalf jaar wordt gedemonstreerd tegen de Muur van Apartheid.
Bilin1Sept2006 (16k image)
Het waterkanon spuwt blauw spul
Daarbij werden nieuwe wapens getest, zoals geweren die zogeheten ‘bean-bag bullets’ afvuren alsmede ‘sponskogels’. Deze plaatsen naalden in de huid die bloed uitzuigen.
Klik op meer.

Afgelopen vrijdag (1 september) namen zo’n 150 Palestijnse dorpsbewoners, activisten van de Internationale Solidariteits Beweging en Anarchisten tegen de Muur aan de demonstratie deel. Op weg naar de poort in het hekwerk werd de tocht opgewacht door Israëlische soldaten met een waterkanon. Zij riepen om dat het gebied tot een verboden militaire zone was uitgeroepen waardoor de demonstratie een illegaal karakter kreeg. Daarop begon het waterkanon zoals de laatste weken te doen gebruikelijk de blauw gekleurde substantie te spuiten, een mix van water en chemicaliën.

Vervolgens duwde een linie soldaten de demonstranten met hun schilden terug. Daarbij werd een Palestijn ontzet maar door mededemonstranten ontzet nadat hij naar een jeep was gebracht. Vele demonstranten die wat minder naderbij de Israëlische troepen waren genaderd werden enkele minuten hierna beschoten met de ‘bean-bag kogels’. Acht Palestijnen, één journalist, vier Israëliërs en één internationale activist raakten hierdoor gewond. Een andere Palestijn werd geraakt door een rubberkogel.

Israëlische soldaten reden hierna door het dorp waar ze rubberkogels en traangasgranaten afschoten. Ze werden onderwijl door een jeep van nieuwe munitie voorzien. Andere wapens werden ook ingezet op grond waarvan gesteld kan worden dat Bil’in testgebied is geworden voor minder dodelijke wapens. Een Palestijn en een Israëliër werden geraakt door een ‘sponskogel’.

Tenslotte werd ook traangas en geluidsbommen ingezet om de demonstranten te verspreiden.
De Anarchisten tegen de Muur waren al in het begin van de afgelopen week naar Bil’in getogen om met het dorpscomité de huidige situatie van de gezamenlijke strijd te bespreken die na de oorlog in Libanon is ontstaan. Een deel van het dorp wil hieraan een einde maken.

Op donderdag bezocht men gezamenlijk Ramalla Mukat'ah waar VN-secretaris Kofi Anan een bezoek bracht. De Israëlische geheime dienst wilde de anarchisten een lesje leren door hen te intimideren maar door op te splitsen bij het huiswaarts keren, werden slechts twee minderjarige deelnemers gepakt en 24 uur verhoord. Daarna volgde hun vrijlating zonder dat er van een aanklacht sprake was.

Een korte video van de demonstratie in Bil ín vind je hier.

4 Reacties


"Deze plaatsen naalden in de huid die bloed uitzuigen."

Zoiets kun je toch haast niet verzinnen...

zei: Prul op 03/09/2006 om: 16:50u

Het is bijna Kafka-esk.

zei: Bas op 03/09/2006 om: 22:23u

Om het verhaal verder op te leuken: de kogels zijn getest op dode varkens.

zei: Prul op 04/09/2006 om: 18:18u

Maar goed - wat dat bloedzuigen betreft vind ik maar 1 bron op het net die dit vermeldt, waar Arends bijdrage ongetwijfeld ook op gebaseerd is (de Internationale Solidariteitsbeweging). Verder worden sponskogels vooral genoemd in oorlogszuchtge spelletjes met robots enzo.
Verificatie uit andere bron - laat ik het voorzichtig stellen - lijkt mij niet onnodig.

zei: Prul op 04/09/2006 om: 20:05u


Powered by Greymatter