Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/02/2006: "De Publieke Omroep is er tenslotte niet om radio te maken"

Vanmiddag tijdens de beat&soul-matinee kwam een vaste bezoeker, medewerker van de Concertzender, langs. Als terloops vertelde hij dat hij gisteren voor het laatst - na achttien jaar - daar gedraaid heeft.

concertzender (12k image)
Klik op meer

De Concertzender was ooit een culturele en politieke doorbraak voor Nederland. Onder de vlag van de lokale radio werd muziek uitgezonden van componisten die in het Concertgebouw te Amsterdam geprogrammeerd waren of hadden moeten zijn. Dat laatste was de doorbraakformule - er kon gewoon radio gemaakt worden, klassieke muziek, jazz en wereldmuziek (vreselijk woord) zoals je deze niet hoorde via Hilversum. De Concertzender was ook het voorbeeld als doorbraak voor andere stations, zoals de bundeling van alternatieve radiostations Radio X en eventueel meer.
De Concertzender werd steeds minder lokaal-Amsterdams, werd zelfs landelijk, ging door onder de vleugelen van Veronica respectievelijk VPRO en tenslotte onder die van de Publieke Omroep. De studio bevindt zich al jaren in Hilversum.
De adoptie door de Publieke Omroep betekent het feitelijke einde van de Concertzender.
De Publieke Radio houdt namelijk weer eens schoonmaak onder bestaande radioprogramma's. Hilversum 5 alias 747 AM moet een lichte-muziekzender worden - daar zaten we nu echt op te wachten, want zoiets was er nog niet. Een heleboel programma's worden weggedegradeerd naar het kabelstation de Concertzender. Een vergaarbak van programma's die de Publieke Omroep eigenlijk niet meer wil uitzenden want te moeilijk voor de gemiddelde luisteraar en te weinig luisterdichtheid enzo - niet interessant voor de STER-reclame. De vrijwilligers die de Concerzender 24 jaar in de lucht of op de kabel hebben gehouden mogen verder op internet als concertzender.nl. Velen bedanken voor deze eer.
Wat vanaf maandag 4 september als Concertzender uitzendt is dit dus helemaal niet, maar de vuilinisbak van de goeie ouwe zuilenradio. Een soortement Radio 6 (Hilversum 6). Van doorbraak tot sterfhuis.
In Hilversum en Den Haag hebben ze tenslotte ook helemaal niets met radio.
Wij hebben maar Thomas Mapfumo, Payback time, gedraaid voor onze dakloos geworden collega.
Zullen we dat Hilversumding nu maar echt Komsnertzender gaan noemen?


Powered by Greymatter