Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/02/2006: "Irak bezorgt Amerikaanse soldaten slecht geweten"

Na 18 maanden ongeoorloofd afwezig te zijn geweest in het leger gaf de 22-jarige Amerikaanse soldaat Mark Wilkerson zichzelf donderdag aan in Fort Hood in Texas.
MarkWilkerson310806 (8k image)
Mark Wilkerson afgelopen donderdag
Wilkerson vocht mee in Irak tussen maart 2003 en maart 2004 maar kreeg last van zijn geweten. Hij deserteerde toen zijn aanvraag als gewetensbezwaarde eind 2004 werd afgewezen door het leger.
Klik op meer.

Wilkerson werd bij zijn terugkeer begeleid door een groep activisten, onder wie vertegenwoordigers van de Iraq Veterans Against the War en door Gold Star Families for Peace, de groep van Cindy Sheehan, de vrouw die vorig jaar kampeerde aan de ranch van de president om te protesteren tegen de oorlog.

In een verklaring vroeg Sheehan dat meer mensen het voorbeeld van Wilkerson zouden volgen. “Wat Mark in Irak heeft gezien, heeft hem zo veranderd dat hij in eer en geweten niet meer terug kon. Het zou zijn plicht niet mogen zijn om terug te keren.”

Wilkerson was gestationeerd in Tikrit en Samarra, twee voormalige bolwerken van ex-dictator Saddam Hoessein ."Aanvankelijk stond ik vierkant achter de beslissing van onze president om naar Irak te gaan”, zegt Wilkerson in een gesprek met IPS voor hij zichzelf aangaf. "Maar in Irak ben ik me echt beginnen afvragen of deze oorlog al belangrijk genoeg was om mensen voor te laten sterven.”

“Ik ben geen lafaard, ik vind het gewoon moreel verkeerd om in Irak te zijn”, zegt Wilkerson. Honderden Amerikaanse soldaten hebben intussen een aanvraag ingediend als gewetensbezwaarde. Tientallen zijn gevlucht naar Canada en hebben daar asiel aangevraagd.

Niet alle aanvragen van gewetensbezwaarden worden afgewezen. Levend bewijs daarvan is Chaz Davis, een ex-soldaat die vorig jaar erkend werd als gewetensbezwaarde. “Nadat ik de film van Michael Moore (Fahrenheit 9/11) had gezien en onderzoek had gedaan via het internet kwam ik tot het besef dat ik niet kon moorden. Ik zou nooit meer de trekker kunnen overhalen.” Het is niet duidelijk waarom sommige dossiers worden aanvaard en andere niet.

De getuigenissen doen denken aan de oorlog in Vietnam, maar het aantal dienstweigeraars in de oorlog in Irak is niet vergelijkbaar. Ten tijde van de Vietnamoorlog dienden 170.000 soldaten een aanvraag in als gewetensbezwaarde en tussen 50 en 60.000 vluchtten naar Canada. Volgens journalist Peter Laufer, auteur van het pas verschenen boek ‘Mission Rejected: U.S. Soldiers Who Say No to Iraq’, is het aantal dienstweigeraars nu “veel kleiner, maar toch betekenisvol.” Soldaten die openlijk dienst weigeren “openen deuren voor andere die stilzwijgend dienst weigeren of die nog geen beslissing hebben genomen,” zegt Laufer. “Het is erg belangrijk dat zij weten dat ze niet de enigen zijn.”

Er is nog een ander groot verschil tussen de oorlogen in Vietnam en Irak, zegt Laufer. Tijdens de Vietnamoorlog "werden de veteranen thuis onthaald op een erg luidruchtige vredesbeweging. Nu is daar absoluut geen sprake van. De stemming in dit land is vandaag compleet verschillend.”

Bron: IPS-News

1 Reactie


Als er eens niemand
naar een oorlog ging

zei: O Q op 07/09/2006 om: 10:43u


Powered by Greymatter