Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/31/2006: "De mouwen opgerold en The Man bestreden..."

Harry Bout, de langst in het buitenland vastzittende gevangene van Nederlandse afkomst, is in De Vrije vaker ter sprake geweest (hier en hier). Zijn verzoek maar te mogen inslapen, in het eerste bericht, is door de VS-justitie die het Leven hoog in het vaandel voert niet gehonoreerd. Maar inmiddels is zijn gang door het juridische stelsel in de VS ongeveer voltooid. Njet - heeft het Hooggerechtshof van Michigan laten weten, uw zaak wordt niet meer bekeken. Geen nadere toelichting.
carsoncityprison (95k image)
Carson City Correctional Facility
Klik op meer

Harry Bout zit op valse gronden vast. Hij is niet schuldig aan de moord waarvoor hij veroordeeld is - dat is zijn toenmalige vriendin - maar hij heeft meedaan aan het wegwerken van de sporen. Via de aartscorrupte regeling van de plea bargain - even wat ritselen met de officier van justitie - is de moordenares, die eerst nog een beroep op ontoerekeningsvatbaarheid overwogen heeft, met de schrik vrijgekomen en zit Harry Bout voor de rest van zijn leven vast. Tough on crime vinden ze dat.
Aan dergelijk gedoe valt zeker vanuit Nederland niet veel te doen - als het om een VS-ingezetene gaat. Maar het is meer dan een bijkomstigheid dat Harry Nederlander is. Ze zijn daar in de VS nog niet van Nederlandse actievoersters af!

Een aantal verwijzingen: Site van de steungroep.
Verslagen van een bezoek hier en hier.
Een poging tot reconstructie van de moord.

De vrouwen van Freeharrybout.org - trouwe Vrije-lezeressen - (met wat hulp van vrienden) hebben de afgelopen tijd voor verdere publiciteit gezorgd: Nieuwe Revu, Dagblad van het Noorden en via deze krant andere regionale bladen, SBS6, De Telegraaf, Hoogeveensche Courant en afgelopen maandag 28 augustus nog De Volkskrant. Voorwaar een mediaoffensiefje. Voor de achteloze uitspraak van wat hoge rechters die het niet nodig vinden woorden vuil te maken aan een waarom en hoe is behoorlijk wat geld gecollecteerd. En nu er zal meer moeten gebeuren, melden zij zelf in het persbericht over de uitspraak.

De Nederlandse advocaat van Harry Bout - die een rol heeft gespeeld bij de uitspraak over het concentratiekamp van Guantánamo - ziet nog kansen bij het Opperste Gerechtshof van de Verenigde Staten. Dit zal - in de VS kost wat voor recht doorgaat in ieder geval heel veel geld - nog heel veel gaan kosten. En het zal ook nogal wat tijd kosten. Dus waarschijnlijk moeten de mouwen opgerold gaan worden om de Nederlandse overheid eens iets te laten doen voor een Nederlander die onder een nog beetje beschaafd juridisch stelsel nooit zo lang en zeker niet op deze gronden vastgezeten zou hebben.

Harry was bijzonder blij met de aandacht die De Vrije (en Christianarchie) aan hem besteed hebben. In een dankbrief liet hij mij weten dat hij veel in het anarchisme ziet en in ieder geval ook verwacht dat de Nederlandse staat niet zo repressief is als die van de VS. Dat laatste zal hem nog gaan tegenvallen, maar dat moet hij dan maar ondervinden - en aan dat eerste houden we hem....

Plaatselijke inktkoelie van justitie aan het woord. Merk op hoeveel irrelevante details het verhaal moeten opsieren.

wcandoit (85k image)


Powered by Greymatter