Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/31/2006: "Supermarkt Mercadona biedt 300.000 euro voor ontslag CNT-stakers"

De Spaanse supermarktketen Mercadona heeft de CNT 300.000 euro geboden om de stakers bij het bedrijf te kunnen ontslaan.
CNTesdet3 (13k image)
Demonstratie van de stakers op 9 augustus in Barcelona
Terwijl de CNT op 5 augustus een principeakkoord met enkele topfunctionarissen van het bedrijf sloot om de bijna 5 maanden durende staking te beëindigen, kwam daarna het spectaculaire bod om definitief van de stakers af te komen.
Klik op meer.

Leden van het dagelijks bestuur van de CNT Rafael Corrales and Antonio Baena hadden op 8 augustus opnieuw een bijeenkomst met de algemeen directeur human resources en de algemeen directeur arbedsverhoudingen van Mercadona, José Antonio Jiménez en Antonio Muñoz, in Hotel "AC Santa Justa" in Sevilla om het principeakkoord in een definitieve overeenkomst af te ronden. Daarmee zou de staking die vanaf 23 maart gaande is bij het distributiecentrum in Sant Sadurni D'Anoia (Barcelona) op een acceptabele wijze kunnen worden beëindigd.

Niettemin bleken de beide directeuren van het bedrijf tijdens het overleg het principeakkoord te negeren waarop het bod volgde om de stakers als het ware af te kopen. Voor de CNT-bestuurders vormde dit de aanleiding om te besprekingen op te schorten omdat ‘het kopen van stakers onacceptabel is en een inbreuk vormt op de waardigheid van de stakers.’ Het aanbod van de supermarktketen heeft de CNT zeer verrast.

De staking heeft als inzet het ongedaan maken van het ontslag van drie werknemers, tevens leden van de CNT, de erkenning van de CNT als vakbond binnen het bedrijf en het stopzetten van de neerbuigende behandeling die de werknemers hebben te ondergaan. Daarnaast spelen er kwesties rond arbeidsomstandigheden, zoals een betaalde pauze en handhaving van veiligheids- en hygiënenormen.

De stakers zelf hebben de dag na het aanbod van Mercadona in Barcelona gedemonstreerd.

1 Reactie


Tja, voor zover ik het begrepen heb is de CNT ooit groot geworden met de strategie om in geen enkel geval te onderhandelen. Kortom: eisen op tafel en de boel plat en dan zien de chefs maar in hoeverre ze eraan tegemoet willen komen. Op die manier krijg je ook geen bakerpraatjes over 'erkende vakbonden binnen het bedrijf', want die zijn natuurlijk alleen maar verlengstukken van het kapitalistische systeem (dwz: makelaars in arbeidskracht).
Maar goed, zo was het ooit. Het kapitalisme is natuurlijk niet wezenlijk veranderd, de vakbonden zoals de CNT echter wel. Maar wie sinds mei 1937 nog illusies had over de koerswijzigingen van de 'anarchistische ministers' en al dat soort grappenmakers, heeft het natuurlijk nooit helemaal begrepen...

zei: x op 01/09/2006 om: 23:17u


Powered by Greymatter