Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/30/2006: "Engels Kamp voor Klimaat Actie gaat kolencentrale blokkeren"

Honderden milieuactivisten zijn naar het Kamp voor Klimaat Actie gekomen dat naast de grootste kolengestookte elektriciteitscentrale van Engeland is opgebouwd om te protesteren tegen de uitstoot van kooldioxide.
Engeland349063 (14k image)
Het tentenkamp in opbouw
De organisatoren van het tentenkamp rekenen donderdag op 2000 demonstranten bij de centrale Drax in Selby (nabij Leeds, North Yorkshire) om de grootste bron van uitstoot van kooldioxide in het land te blokkeren.
Klik op meer.

De activisten hebben zich vanaf zaterdag 26 augustus genesteld op een gekraakt stuk land naast de centrale dat grenst aan het natuurreservaat Barlow Common. De elektriciteitscentrale won een rechtszaak dat de demonstranten niet in de directe nabijheid van de centrale mogen komen. De activisten hebben zich voorgenomen de centrale te sluiten vanwege de uitstoot van kooldioxide. Voorts staan er maar liefst 160 workshops op het programma. Het kamp duurt tot 4 september.

Gisteren werd de kerncentrale Hartlepool door negen activisten geblokkeerd. Dit om aan tegen dat kernenergie geen oplossing is voor de problemen van klimaatveranderingen. Het negental had zich aan elkaar vast geklonken met zogeheten lock-ons. De actie duurde van ’s morgens 8 uur tot ’s avonds zes uur. Twintig ondersteunende activisten werden gearresteerd maar vrij snel weer op borgtocht vrijgelaten zonder dat er een aanklacht was ingediend.

Foto’s van de actie vind je hier.

Een groep fietsers trok vanuit het kamp naar het dorp Selby waar ze in het centrum onder de nodige belangstelling lectuur verspreiden over duurzame levensstijlen en workshops verzorgden. In een daarvan kon je je fiets laten repareren, een aanbod waar de plaatselijke jeugd dankbaar gebruik van maakte. De publieke belangstelling hiervoor was groot en dat gold ook voor de interesse van de politie die de fieters nadrukkelijk volgde en nauwlettend in de gaten hield.

Voor een verslag en foto's klik je hier.

Inmiddels zijn naar aanleiding van verschillende workshops audioverslagen gemaakt die je kunt beluisteren, zoals over de technologie rond grenscontroles en het uitsluitend karakter daarvan, over de dreigende schaarste van olie (een interview met Mandy Minkle) en over verzet tegen kernbewapening.

Politie uit heel Yorkshire is in Selby namelijk samen getrokken. Gisteren heeft de politie onder begeleiding van kamporganisatoren en activistische media het kamp geďnspecteerd. De politie had gedreigd het kamp zonodig met geweld binnen te dringen. Onderhandelingen gedurende 24 uur leidden tot bovengenoemd resultaat van een inspectie ondertoezicht.

Foto en verslag hierover vind je Verwijswoord.

Afgelopen nacht werden in een ander deel van Yorkshire, namelijk in Fryston nabij Castleford in West Yorkshire, elektriciteitsleidingen door geknipt. De politiechef liet weten het wel heel erg opmerkelijk te vinden dat het incident plaatsvond op het moment dat er tevens een actiekamp plaatsvond rond dezelfde thematiek.


Powered by Greymatter