Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/27/2006: "Japanse anarchiste Kaneko Fumiko centraal in Koreaans televisiedrama"

Dit weekend zend de Koreaanse zender KBS een tweedelige dramaserie uit over de Japanse anarchiste Kaneko Fumiko, die in september 1923 een aanslag wilde plegen op de toenmalige kroonprins en latere keizer Hirohito van Japan.
Korea03503435_20060823 (23k image)
Scene uit het televisiedrama
Het tv-drama dat op primetime wordt uitgezonden, markeert de 61-ste verjaardag van de Koreaanse bevrijding uit de klauwen van de Japanse overheersing.
Klik op meer.

Kaneko Fumiko onderhield een relatie met de Koreaanse strijder voor onafhankelijkheid Park Yol, eveneens een anarchist. Fumiko was een van de weinige Japanners die de zijde koos van de Koreaanse onafhankelijkheidsbeweging tijdens de Japanse bezetting.

KanekoFumiko0873328027.01._SCLZZZZZZZ_ (9k image)
Kaneko Fumiko

Progressieven in Japan en Korea hebben lang het leven van Kaneko (1903-1926) bestudeerd. Haar politiek activisme eindigde na haar arrestatie vanwege de poging Hirohito van het leven te beroven. Het beramen hiervan deed ze samen met Park Yol. De Japanse justitie rekte haar rechtszaak drie jaar. Tijdens het proces rechtvaardigden Kaneko en Yol hun daad in plaats van berouw te tonen. Dat leidde tot verhitte debatten in de rechtszaal.

De rechtbank veroordeelde het tweetal in maart 1926 tot de doodstraf. Diplomatieke druk van buurlanden voorkwam uitvoering daar van waarop de straf werd omgezet in levenslang.
Keneko zou zichzelf drie maanden later opgehangen hebben maar of ze werkelijk zelfmoord heeft gepleegd, is tot op de dag vandaag onduidelijk gebleven.

Een foto die twee jaar na de arrestatie van het tweetal opdook, riep eveneens vragen op. Op de foto zitten de twee intiem naast elkaar in een gevangeniscel. De foto werd destijds in Japanse kranten gepubliceerd maar de Japanse justitie heeft nooit de omstandigheden omtrent deze foto geopenbaard. Sindsdien is gespeculeerd over de vraag waarom beiden in de cel werden gefotografeerd. Was het slechts een publiciteitsstunt of mochten beiden in één cel verblijven als concessie in ruil waarvoor getracht werd informatie over de verzetsbeweging in Korea te verkrijgen?

De jeugd van Kaneko was wisselvallig vanwege de scheidingen en hernieuwde huwelijken van haar ouders. Ze werd in 1912 op haar negende verkocht aan een familielid van haar vader in Korea. Daarvoor zou haar moeder getracht hebben haar aan een bordeel te verkopen. Ze leefde acht jaar in Korea toen ze de onafhankelijkheidsbeweging van 1 Maart leerde kennen. Vervolgens werd ze een strijdbare socialiste die opkwam voor de onderdrukten. Het lag voor de hand dat ze contact kreeg met Park Yol. Samen voerden ze strijd voor een proletarische revolutie tegen de imperialistische Japanse regering.

Voor het script over haar leven putte KBS uit haar biografie die is geschreven door Yamada Shoji. Medewerkers van KBS gingen naar Japan om het mysterie rond haar dood te onderzoeken alsmede het verhaal rond de gevangenisfoto. De Japanse justitie weigerde echter inzage in de stukken te geven terwijl ook haar testament gesloten bleef

Over de motivatie om het drama te maken, zei lid van het productieteam Yu Dong-jong: "Ik wilde het Japanse anarchisme bestuderen en het imperialistische systeem onderzoeken dat een symbool is van Japans militarisme.”

Bron: The Hankyoreh


Powered by Greymatter