Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/26/2006: "Wekelijkse demonstratie in Bilíin opnieuw verboden"

De IsraŽlische autoriteiten hebben afgelopen vrijdag de wekelijkse demonstratie in het Palestijnse dorp Bilíin opnieuw verboden.
bulletsfinale1 (38k image)
Poster n.a.v. de door rubberkogels in het hoofd geraakte Lymor Goldstein die in Tel Aviv massaal werd geplakt
Desondanks demonstreerden ruim honderd mensen waaronder bewoners, IsraŽlische Anarchisten tegen de Muur en internationale demonstranten tegen de Muur en de bezetting. Dit maal waren ook vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit aanwezig.
Klik op meer.

Vergezeld van zoín vijf mediaploegen vertrok in het dorpscentrum de tocht rond het middaguur al leuzen schreeuwend naar het afscheidingshek. Dit maal werden er borden meegevoerd waarop de schietpartij stond afgebeeld waardoor twee weken geleden de advocaat Lymor Goldstein zwaargewond aan zijn hoofd raakte.

In Tel Aviv werden Door de Anarchisten tegen de Muur afgelopen woensdagavond honderden van dergelijke posters geplakt om de bevolking er aan te herinneren dat de IsraŽlische strijdkrachten met rubberkogels schieten op geweldloze demonstranten. De poster bevat een foto van Lymor die gewond op de grond ligt, vergezeld van de tekst ĎSchuldig aan het uiten van zijn mening Ė gestraft met twee kogels in zijn hoofdí.

Nadat de stoet de route van het afscheidinghek had bereikt, traden de IsraŽlische strijdkrachten naar voren. Zij maakten duidelijk dat het gebied tot een verboden militaire zone was verklaard en dat de demonstratie illegaal was. Desondanks vervolgde de stoet haar weg waarop halverwege de weg naar een heuvel schokgranaten op de demonstranten werden afgevuurd. De grenstroepen duwden vervolgens de demonstranten terug naar het dorp. Nadat hiertegen passieve weerstand werd geboden, grepen een aantal ordebewakers naar de wapenstok waarmee ze op benen van de demonstranten sloegen. Een aantal activisten raakte hierdoor gewond.

Enige meer ervaren en eigenwijze demonstranten weerstonden het duw- en trekwerk en trakteerden de staatstroepen op boze woorden waarin hun rol die de landroof van het Palestijnse dorp mede mogelijk maakt, werd gehekeld. Gedurende deze conversatie viel geregeld de naam van de nieuwe commandant David Menahem die het bestaande beleid veranderde door het demonstreren bij het afscheidingshek te verbieden.

Gedurende de boze gesprekken werden drie Palestijnen en ťťn internationale activist gearresteerd. Hun vrijlating volgde nadat de demonstratie was beŽindigd en teruggekeerd in het dorp

Na verloop van tijd waren de meeste demonstranten terug naar het dorp gedreven. Daar stonden de stenengooiende jongeren gereed voor hun gebruikelijke confrontatie met de IsraŽlische strijdkrachten. Tegen hen werd een nieuw soort automatisch geweer uitgetest waarmee rubberkogels werden afgevuurd.


Powered by Greymatter