Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/25/2006: "Fietstochten ter herdenking van orkaan Katrina"

Vandaag hebben in 28 steden van de VS en Canada fietstochten plaatsgevonden om te herdenken dat zo’n jaar geleden de orkaan Katrina de zuidkust van de VS teisterde.
a25flyer2 (59k image)
Van Los Angeles tot Toronto zullen naar verwachting zo’n 2500 fietsers de straat opgaan om het publiek te herinneren aan de povere omstandigheden waarin de overlevenden van de ramp verkeren. Ook zullen ze geld inzamelen voor alternatieve hulporganisaties.
Klik op meer.

De tochten vinden plaats op de dag dat Katrina de status van orkaan verwierf. Ze zullen wijzen op de verbanden tussen fossiele brandstoffen, klimaatverandering en destructieve orkanen. “Meer auto’s betekent meer klimaatverandering en meer orkanen”is een van de motto’s. een recente studie van Kevin Trenberth en Dennis Shea van het National Center of Atmospheric Research toonde aan dat de opwarming van de aarde verantwoordelijk is voor de helft van de extra warmte in het water van de tropische Noord Atlantische Oceaan in 2005 waardoor de orkanen zo in kracht kunnen toenemen.

Katrina heeft de gevolgen van het opwarmen van de aarde duidelijk gemaakt, het probleem kan niet langer worden ontkend.

Ook de samenhang tussen ras, klasse en milieukwesties zullen niet onbesproken blijven en dat geldt ook voor de connectie tussen de olie-industrie en de voortdurende ontberingen in het rampgebied.

“Gedurende Katrina hebben lekkende olieraffinaderijen en petrochemische rotzooi de tuinen van de inwoners vervuild,” stelt Brian Fleming, een activist die zich bezighoudt met klimaatverandering. Hij maakt deel uit van Rising Tide North America die de tochten heeft georganiseerd. “Sommige van deze industriële vestigingen hebben de mensen jarenlang aan vervuiling bloot laten staan, wat leidde tot de creatie van de beruchte 'Cancer Alley'’ in het zuidoosten van Louisiana. We moeten de rol die deze industrie in de Golfkustcrisis heeft gespeeld erkennen en hen hier verantwoordelijk voor houden.”

De fietstochten worden naast de Rising Tide North America groep ook georganiseerd door de fietsgroep “Critical Mass"" De eis van de tochten is die van"climate justice", de boodschap is dat de zwakke en kwetsbare groepen in de samenleving niet buitensporig de dupe worden van klimaatverandering.

Ondanks de serieuze onderwerpen zullen de tochten zich ook kenmerken door plezier waarbij het fietsen geldt als een duurzaam alternatief voor olie.

Het geld dat door de tochten bijeen wordt gebracht gaat naar de volgende groepen: Critical Resistance, Plan B, People's Institute for Survival and Beyond, Louisiana Bucket Brigade, Survivor's Village, Common Ground Relief, and INCITE! Women of Color Against Violence.


Powered by Greymatter