Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/25/2006: "Anarchisten bieden hulp aan Zuid-Libanon"

Zeven Libanese jongeren trokken voor de wapenstilstand Zuid-Libanon binnen om hulp te bieden aan de oorlogsslachtoffers.
blood483_001 (19k image)
Spandoek bij actie in Londen tegen de oorlog in Libanon
Met gevaar voor eigen leven droegen ze water en voedsel op hun rug naar dorpen nabij de grens met IsraŽl die volgens hulporganisaties onbereikbaar waren.
Klik op meer.

De Libanese jongeren zijn lid van het Europese antifascistische Red Anarchist Skinhead Collectief (RASH). Ze besloten bij het uitbreken van de oorlog van IsraŽl tegen Hezbollah naar Libanon terug te keren om hulp aan getroffen burgers te bieden. Met rugzakken vol met voedsel en water trokken ze het oorlogsgebied in. Terwijl de IsraŽlische raketten om hen heen insloegen, gaven ze voedsel aan stervende mensen die niet in staat waren hun dorpen te ontvluchten.

De 21-jarige Hassan maakte deel uit van de groep die naar Libanon ging. "Er waren mensen die niet in staat waren om het zuiden te verlaten. Juist deze mensen hadden hulp nodig. We besloten dit op vrijwillige basis te doen om aan de mensen die we wilden helpen te laten zien dat we niets van hen verlangden en duidelijk te maken dat we hen uitsluitend wilden helpen. Er is geen sprake van dat we dit doen om politieke redenen zoals dit vanuit Beiroet gebeurt. We wilden de mensen laten zien dat er nog steeds hoop is, dat er mensen zijn die bereid zijn om risico's te nemen en zonodig hun leven daarvoor in de waagschaal stellen. Het gaat er om dat er iets wordt gedaan. Iedereen kan iets doen."

Het interview met Hassan kun je hier beluisteren.

Ook zijn er leden van de organisatie Common Ground die zich in New Orleans met hulpverlening hebben bezig gehouden naar Zuid-Libanon vertrokken. Ze hebben daartoe een nieuwe organisatie opgericht genaamd, Critical Response. De groep stelt zich ten doel noodhulp te bieden in de getroffen gebieden die niet adequaat worden geholpen. Daarbij zoekt de groep aansluiting bij onafhankelijke groepen om mee samen te werken, zoals mediagroepen.

Mede-oprichter Brandon Darby: "Critical Response wil hulp bieden en neemt geen stelling in deze politieke strijd op regeringsniveau. Als groepen machtige mannen niet met elkaar overweg kunnen, is de rest van ons niet ontslagen van de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot water, voedsel en medische voorzieningen." Critical Response wordt niet beroerd door politieke overwegingen in de regio maar eerder door het menselijk leed en de behoefte aan hulp.


Powered by Greymatter