Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/25/2006: "Intussen in Mexico - voorbereidingen van een bloedbad?"

Het regime in Mexico zal niet toegeven dat er gefraudeerd is bij de presidentsverkiezingen - zittend president Fox heeft zijn partijgenoot Calderón alvast to winnaar verklaard, al moet er nog een officiële uitspraak van het verkiezingstribunaal komen. Het leger neemt posities in in de hoofdstad.

hagelmexico (23k image)
Ook in Mexico raar weer; hagelbuien die als sneeuw blijven liggen, 23 augustus, bij een van de demonstratieve kampen

Klik op meer

Zowel in de federale hoofdstad als in Oaxaca wordt op straat gekampeerd door oppositie. In Mexico Stad gebeurt dit namens de partij van de voormalige burgemeester, die zelf meekampeert. Zijn aanhangers zijn er van overtuigd dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, maar het machtsblok van de oude Institutionele Revolutionairen en Nieuw Rechts - met logistieke steun van de Bushdynastie - zal dit niet toelaten. Het lijkt haast of de demonstranten in Mexico Stad de komedie van december 2004 in Kiev serieus nemen en denken ook een dergelijke neprevolutie mee te zullen maken. Maar zij hebben de CIA niet achter zich.

De heersers in Washington en degenen die zij vertegenwoordigen zouden van een verkiezingsoverwinning van López Obrador weinig tot niets te vrezen hebben gehad. Maar iets dergelijks gold ook voor Venezuela onder Chávez en zelfs Cuba in 1959: iets wat al een klein beetje naar onafhankelijkheidszin zweemt in Latijns-Amerika moet de kop ingedrukt worden, en regimes worden de vijandige hoek ingewerkt. Dit Rijk kent zelden subtiliteit.

Een voorproefje van wat er te gebeuren staat in Mexico Stad is te zien in Oaxaca, waar onderwijzend personeel al maanden staakt en demonstreert, en een coalitie van anarchisten en marxisten-leninisten inmiddels de straat beheerst. Radio- en televisiezenders zijn overgenomen, regeringsgebouwen worden geblokkeerd. Er zijn de afgelopen twee weken vier mensen doodgeschoten door gewapende bendes of politie (het verschil is in feite niet vast te stellen: beide waren in dienst van de oude regeringspartij PRI). De zittende machthebbers maken zich op voor confrontatie. De aanvallen tegen de demonstranten worden talrijker en heviger. Tot twee keer toe zijn de bezette zenders aangevallen - de overvallen worden meestal 's nachts uitgevoerd.

Vragen: het huidige verzet in Mexico is blijkbaar niet zo mooi spectaculair als dat van die gemaskerde professor die de metroseksuele guerrillero speelt. Waar zijn de Zapatistas nu? Waar is hun claque in Europa en elders, nu er echt iets op het spel staat in Mexico?


Powered by Greymatter