Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/23/2006: "Een boutade vanuit de ziekenboeg"

Radio Pacifica heeft nog de naam van roerige dagen in de late jaren zestig, vroege jaren zeventig. Vredesradio, gedragen door het volk, zo zeggen ze het nog steeds, thuisbasis van het onontbeerlijke Democracy Now!. Via het internet kun je nu ook naar west- of oostkustradicalisme luisteren naar stations die ter plaatse alleen op de FM uitzenden.

m3 (26k image)
Klik op meer

Even een eigenhandige terugblik. In kringen van Radio 100 werd een tijdlang gedroomd van een kortegolfzender, voor het aardige idee dat je dan over de gehele wereld te ontvangen zou kunnen zijn. De meeste van deze dromers waren gefrustreerd vertrokken, toen ik in 1995 met een collega de mogelijkheid van een internetstation bekeek. Op die manier zou je ook over de gehele wereld te ontvangen kunnen zijn - gebonden aan een computer met de daarvoor geschikte software etcetera, maar beter dan niets op dit gebied. De Digitale Stad, die in die dagen zo ongeveer identiek was aan internet in Amsterdam, toonde interesse voor het idee en wilde wel eens praten met de twee ervaren radiomakers die zich aangemeld hadden - ze speelden net zelf met het idee zoiets te gaan doen.
Dolenthousiast maakte ik een hele schets voor het radiostation, globale programmaschema's met nieuws- en actualiteitenprogramma's en alles wat vanuit de Ondergrond mogelijk en gewenst zou kunnen zijn. De hier genoemde stichting zou alsnog een gesneefde tak van de vroegere alternatieve radio in Amsterdam gaan verzorgen, voor de hele wereld.

De contactpersoon van DDS maakte snel en vakkundig een einde aan de droom. De luisteraar m/v moest wel de software hebben om naar je te luisteren. En er konden nooit meer dan vijf luisteraars tegelijk zijn. Ze konden op ieder gewenst ogenblik van de dag naar ieder gewenst programma luisteren (alle vijf) en wat hun niet beviel konden ze doorzappen. Narrowcasten in plaats van broadcasten, zo moest je het noemen.
Vijf onwelwillende luisteraars leek mij nou niet direct een reden om een heel radiostation van de grond te krijgen. Dan maar niet. Elf jaar geleden...

Zoals alles rond internet heeft radio op het internet een grote vlucht genomen. Veel bestaande etherstations zijn ook op het net te beluisteren, zonder de storing en fading die met name aan de korte golf vastzitten. En een computer met luistermogelijkheden is niet bijzonder meer, maar standaard.
Toch - toen in 2003 Radio 100 in Amsterdam uit de ether verdween en alleen op het net doorging, was het geen radiostation voor Amsterdam meer. En wat kwam er voor in de plaats?
Het Baasje dat het graag zo wilde houden en helemaal alleen wilde organiseren verzekerde ons dat er op het net soms misschien wel veertig mensen tegelijk luisterden. Toen iemand die er meer dan twintig jaar bij werkte dit hoorde bood hij meteen zijn ontslag aan. Het was ook reddeloos. "Radio 100, dat is jeugdsentiment," zei al een half jaar later een organisator van een club waar ik - in feite in-plaats-van - ging draaien.
Maar er was en is een alternatief, in Amsterdam en op het internet. Ik zat er nog maar net bij toen ik een mail kreeg van een dankbare luisteraar uit Toronto. Kijk, daar gaat het om. (Sindsdien is het stil gebleven...).
Geen cultuurtje van Duistere Geheimen Rond Luistercijfers bij Patapoe. Afgelopen maandag kwam een collega mij vertellen dat ik zo te zien de meeste luisteraars van het station op het internet heb. Wauw - en als ik mag vragen: hoeveel zijn het er? "Zeven," luidde het antwoord. "Meestal zijn het er niet meer dan twee."
Het houdt je bescheiden - hoop ik. Ik heb van mensen in de Britse soulscene gehoord dat zij in hun handjes knijpen bij vijf luisteraars. Dus al met al, technisch is er vooruitgang ten opzichte van elf jaar geleden, maar praktisch gesproken?

Ik meende dat zo'n bekend station als Pacifica - of het zusterstation KPFT, hieboven afgebeeld - wel bekender zou zijn in VS en daarbuiten. Via een rammeltelefoonmaatschappij belde ik goedkoop naar de studio vanochtend, om een verzoek ter herinnering aan Sacco en Vanzetti - vanwege de 79ste verjaardag - te doen. Ja, Joan Baez hadden ze. Je belt helemaal uit Amsterdam. Dat is uniek. Wat mooi - weet je, wij hebben jullie daar aan de overkant van de oceaan zo nodig, het is hier zo hard op weg een politiestaat te worden...
Echt? Mijn gemoed schiet vol. Ontroering, maar een lichte verhoging - die maakt mij altijd sentimenteel, heb ik gemerkt - speelt ook een rol. Komaan ik had inderdaad allang naar bed gemoeten.
Maar als u even niet naar Nederlandse vrije radio wilt luisteren op internet of in de ether, probeer KPFT Houston bijvoorbeeld. En je kunt ze bellen - het wordt gewaardeerd. (Let op: vaak in plaats van eigen nieuws prikken ze het nieuws van de BBC door - dit geldt als minder gelijkgeschakeld dan de nieuwsberichten uit de VS zelf).

1 Reactie


Ik luister er ook wel eens naar, ze hebben leuke muziek afgewisseld met niet-mainstream nieuws, echt een verademing! liefde

zei: PiedrAzul op 24/08/2006 om: 13:38u


Powered by Greymatter