Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/21/2006: "Greenpeace in actie tegen illegale visserij"

Greenpeace blokkeerde vanmorgen om 5.00 uur in de Groningse Eemshaven het lossen van een lading kabeljauw van het Russische transportschip 'Mumrinskiy', op grond van sterke aanwijzingen dat het schip illegaal gevangen vis vervoerde.
Rostock-piratenvissers-actie (23k image)
Eerdere Greenpeace-actie in het Duitse Rostock
Het schip sjoemelt met papieren, ontloopt inspecties en neemt lading over van vissers die illegaal vissen. De actievoerders van de milieuorganisatie maken het gebruik van de laadkraan en de laadkleppen onmogelijk. Op de zijkant van het koelschip schilderden zij de leus 'Stop Pirate Fishing'.
Klik op meer.

Volgens Greenpeace is het schip, dat voor de vijfde keer dit jaar de Eemshaven aandeed, zeer waarschijnlijk vaker betrokken geweest bij de invoer van illegale partijen kabeljauw in Nederlandse havens. Met haar actie hoopte de milieuorganisatie de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw (AID) te bewegen het schip te controleren.

Een woordvoerder van de AID liet weten dat op het Russische schip een reguliere controle is uitgevoerd. Volgens hem stond die al op de agenda en had die niets te maken met de actie van Greenpeace. Tijdens de inspectie zijn geen onregelmatigheden gevonden. „Het schip heeft zich netjes 72 uur van tevoren gemeld. Daarnaast hebben we de kapitein gesproken en een regulier onderzoek gehouden, waaronder het doornemen van de administratie.” Het schip mag daarom gewoon in de Eemshaven lossen.

De lading kabeljauw is afkomstig uit de Barentszzee. Daar leeft een van de laatste gezonde populaties van deze soort ter wereld. Volgens schattingen van de ICES (the International Council for the exploration of the Sea), was 37% van de totale kabeljauwvangst in 2005 daar illegaal.

Om quota's te omzeilen laden vissers de illegaal gevangen vis in internationale wateren over op transportschepen zoals de 'Mumrinskiy'. Door te sjoemelen met de boekhouding weten de kapiteins van deze schepen inspecties te misleiden. Transportschepen die op zwarte lijsten van de Noorse overheid, de Noord-Oost Atlantische Visserijcommissie en de EU ontkomen hun straffen doordat zij zich laten omdopen of onder een andere vlag gaan varen waardoor ze kunnen doorgaan met hun illegale praktijken voor piratenvissers.

Het Russische schip dat nu door de actievoerders van Greenpeace wordt belet te lossen, is vrijwel zeker betrokken bij het transport van illegale kabeljauw. "Het schip heeft een zeer ongebruikelijke koers gevaren naar de Eemshaven om de Noorse kustwacht te onlopen, en heeft dat eerder gedaan", zegt Bart van Opzeeland, woordvoerder oceanencampagne van Greenpeace. "We beschikken verder over informatie dat het eerder ladingen heeft overgenomen van vissersschepen die op de zwarte lijsten voorkomen, en dat het een keer door de Noorse kustwacht opgebracht is wegens het vervoer van illegale vis."

Greenpeace maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van grote vissoorten, waaronder kabeljauw. De visindustrie heeft al een enorme aanslag gepleegd op de kabeljauw in de Noordzee, en nu wordt de vis in de Barentszzee overbevist. Illegale visvangst ondermijnt de pogingen om visstanden te beheren en zijn een zeer grote bedreiging voor het voortbestaan van de kabeljauw in de Barentszzee.

"Het is bizar dat transportschepen in Nederland de kans krijgen illegaal gevangen vis aan te landen", aldus Van Opzeeland. "Regelgeving voor schepen uit de Europese Unie moet ook voor niet EU-schepen gelden en schepen van de zwarte lijsten mogen Nederlandse havens simpelweg niet in. De enige manier om te voorkomen dat wij illegale vis op ons bord krijgen, is namelijk dat de Nederlandse overheid haar grenzen sluit voor illegale vis."

Het Greenpeace-schip de 'Arctic Sunrise' vaart momenteel op de Noordzee en de Barentszzee als onderdeel van de wereldwijde Greenpeace-campagne "Defending our Oceans" voor bescherming van oceanen en zeeën. In de campagne, die een jaar duurt, wordt gestreden tegen de gruwelijke walvisvangst, tegen verwoestend diepzeevissen, tegen vervuiling en misbruik van natuurlijke hulpbronnen en vóór een netwerk van zeereservaten waarin al het zeeleven afdoende wordt beschermd.

De politie heeft de actie samen met de mobiele eenheid maandagmiddag beëindigd. Een woordvoerster van de politie zei maandag dat alle actievoerders van het schip zijn gehaald en aangehouden. Zij boden geen verzet. De negen actievoerders worden beschuldigd van overtreding van de scheepvaartwet. Zij hebben een proces-verbaal gekregen en zijn daarna in vrijheid gesteld.

Een woordvoerder van de AID liet weten dat op het Russische schip een reguliere controle is uitgevoerd. Volgens hem stond die al op de agenda en had die niets te maken met de actie van Greenpeace. Tijdens de inspectie zijn geen onregelmatigheden gevonden. „Het schip heeft zich netjes 72 uur van tevoren gemeld. Daarnaast hebben we de kapitein gesproken en een regulier onderzoek gehouden, waaronder het doornemen van de administratie.” Het schip mag daarom gewoon in de Eemshaven lossen.

Zodra de actievoerders van boord waren, werd onder toezicht van de mobiele eenheid met het lossen van de kabeljauw begonnen.


Powered by Greymatter