Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/20/2006: "EORG krijgt toegang tot bajesboot"

Blijkbaar is er toch iets niet helemaal in de haak bij die bajesboten (dat wisten we natuurlijk al, maar laten we even net doen alsof we verbaasd opkijken). De EORG mocht aanvankelijk daar namelijk niet op bezoek, terwijl ze bij andere gevangenissen gewoon naar binnen mogen. Na gedreigd te hebben met een kort geding, besloot justitie ze toch toe te laten.

Klik op meer

Regelmatig worden er bezettingsacties gehouden bij de Rotterdamse bajesboot, waar asielzoekers worden opgesloten wachtend op uitzetting. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen (Taïda Pasic heeft hier ook vastgezeten toen ze nog minderjarig was) en zelfs baby's. Over die bezettingsacties heeft Joke Kaviaar onlangs nog een brief geschreven naar de Rotterdamse brandweer, die telkens wordt opgeroepen om het protest te breken.

De bezettingsacties worden georganiseerd door het platform Stop Deportaties, voorheen nog in samenwerking met de EORG. Dat is nu niet meer zo, want bij hen heeft Justitie inmiddels bakzeil gehaald. De EORG mag de gevangenis in om gedetineerden te bezoeken, zo is besloten. En dat was precies wat de EORG wilde.

De EORG kan nu de leefomstandigheden van de gedetineerden zelf onderzoeken. Eerder al was er een journalist undercover de gevangenis in gegaan, waarna de EORG ook nog het een en ander heeft onderzocht. Resultaat: "Uitkomsten van dat onderzoek is dat het beleid op de boot op grote punten te vergelijken is met de Guantanamo Bay gevangenis. Zo zitten gedetineerden daar langer en onschuldig vast dan door de minister van justitie aan de 2e kamer is toegezegd en worden gedetineerden stelselmatig mishandeld", zo valt op hun website te lezen. Niet niks.

Op Wikinews lezen we verder dat de EORG nu een gedetineerdencommissie wil aanstellen die er naar moet leiden dat "het leven" op de bajesboot beter moet worden dan het voorheen was. Overigens gaan de bezettingen gewoon door, want platform Stop Deportaties is pas tevreden als de deportaties zijn gestopt.


Powered by Greymatter