Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/19/2006: "Waterkanon met pepperspray voor wekelijkse demonstranten in Bilíin"

De wekelijkse demonstratie in Bilíin op de Westbank tegen de Muur van Apartheid werd afgelopen vrijdag door de IsraŽlische ordetroepen bestookt met een waterkanon. Het blauw gekleurde water bevatte pepperspray.
bilin-18-8-06-ism-photo (15k image)
Blauw gekleurd water met pepperspray
Het was voor het eerst dat de IsraŽlische autoriteiten naar dit wapen grepen nadat vorige week een IsraŽlische advocaat ernstig hersenletsel opliep door toedoen van een rubberkogel.
Klik op meer.

De Anarchisten tegen de Muur moesten afgelopen week flink aan de slag om de lokale reactionairen in Bilíin af te weren die een einde aan de gezamenlijke acties van Palestijnen en IsraŽliŽrs wilden maken. Ongetwijfeld is de polarisatie in het Palestijnse kamp het gevolg van de gebeurtenissen in Libanon. Daarnaast verboden de IsraŽlische autoriteiten opnieuw de wekelijkse vrijdagdemonstratie in het dorp, waar de activisten andermaal geen gehoor aan gaven.

Een afvaardiging van het Palestijnse nationale comitť sprak de demonstranten toe om namens de Palestijnse Autoriteit haar steun aan de gezamenlijke acties uit te spreken. Ook het lokale comitť benadrukte in een toespraak het belang van acties waaraan zowel Palestijnen als IsraŽliŽrs deelnemen.

Er waren opnieuw afspraken gemaakt met de stenengooiende jeugd dat zij niet de geweldloze demonstratie zouden saboteren. Dat wil zeggen dat zij pas met stenen gooien starten op het moment dat de geweldloze actie voor beŽindigd is verklaard door het dorpscomitť of door geweld van de IsraŽlische ordetroepen.

Na de toespraken gingen zoín 100 mensen (Palestijnen, anarchisten en internationale activisten) al zingend en leuzen roepend op weg naar de afscheiding, vergezeld door enkele journalisten. Al 100 meter na het laatste huis van het dorp blokkeerde een bewapend waterkanon de weg. Een jeugdige uit het dorp die bij het zien van dit machtsvertoon met stenen wilde gooien. moest door leden van het dorpscomitť fysiek worden tegengehouden.

De stenengooiers trokken naar het waterkanon toe en kregen hun gebruikelijke antwoord in de vorm van allerlei Ďniet dodelijkeí granaten en rubberkogels. De meeste geweldloze demonstranten bleven geruime tijd op de geblokkeerde weg staan totdat het dorpscomitť de demonstratie voor beŽindigd verklaarde.

Zowel voor als na de demonstratie is gesproken over de strategie die de demonstraties in Bilíin zouden moeten volgen. Ook werd er uitleg gegeven aan degenen die niet bekend zijn met de strijd tegen de Muur in Bilíin.


Powered by Greymatter