Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/19/2006: "Forse gevangenisstraffen voor ‘Barcelona 6’"

De zes anarchisten uit Barcelona die in september 2003 zijn gearresteerd en sindsdien in isolatie en zonder proces gevangen hebben gezeten, zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen.
adissent (18k image)
Dit is gebeurd op wijze die voor ons in Belgie en Nederland ongebruikelijk is.
Klik op meer.

Het zestal is namelijk niet berecht volgens een uitgebreid strafproces met verdediging maar middels een ‘overeenkomst’ met Justitie waarbij hen straffen zijn opgelegd. Hierdoor verliezen ze elke mogelijkheid om zich op deze uitspraak te beroepen en rest hen niets anders dan de straf ‘in stilte’ uit te zitten. Dit ongeacht ze nu wel of niet schuldig zijn aan de feiten waarvan ze beschuldigd worden, namelijk lidmaatschapvan een terroristische organisatie en illegaal wapen- en explosieve stoffenbezit.

De zes kozen voor deze overeenkomst omdat een proces hen hoogstwaarschijnlijk veel hogere straffen zou hebben opgeleverd gezien de ervaringen met justitie in Spanje. Het zestal kreeg de volgende straffen:
Rafa: 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Carol: 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Joaquin: 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Igor: 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Roger 3 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Teo: 2 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.

De vijf anarchisten die in februari 2003 gearresteerd werden in Barcelona, Viladecans en Almeria hebben een soortgelijke overeenkomst gesloten om geen proces te voeren. Fran, Emilio, Nando en Carlos zijn ‘veroordeeld’ tot twee jaar gevangenisstraf, Juanma tot zes maanden. Geen van hen zal echter werkelijk de gevangenis in gaan omdat er een regeling is in Spanje die bepaalt dat personen die veroordeeld worden tot een vrijheidsstraf lager dan twee jaar deze niet hoeven uit te zitten als ze geen eerdere veroordelingen hebben. Voornaamste beschuldigingen tegen deze anarchisten zijn dat zij een terreurcel met internationale contacten vormden en aanslagen zouden hebben gepleegd op lokalen van politieke partijen, bankautomaten, autoverdelers en een bar. In feite waren dit allemaal zaken die nog niet opgelost waren en hen dus mooi in hun schoenen geschoven konden worden.

Tenslotte is Ruben, die op 9 februari 2003 gearresteerd werd samen met zijn kameraad Ignasi, op 26 juni is vrijgelaten op een borgtocht van 6000 euro. Zowel voor Ruben als Ignasi geldt dat er nog steeds geen procesdata zijn vastgelegd. Beiden werden gearresteerd op beschuldiging van brandstichting bij een bank en het bedrijf CIRE (wat actief is op het gebied van werkverschaffing in gevangenissen). De strafeis is zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf. Tevens wordt er een geldboete geëist.

(Berichten via ABC Amsterdam)


Powered by Greymatter