Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/18/2006: "Spaanse staking bij Mercadona nu in vierde maand"

Arbeiders bij het logistiek centrum in Sant Sadurni d’Anoia, Barcelona van de Spaanse supermarktketen Mercadona zijn nu ruim vier maanden in staking.
Spanjepegata_jerez_grana (21k image)
Boycotoproep richting supermarkt Mercadona
De staking wordt georganiseerd door de CNT, de anarcho-syndicalistische vakbond. Mercadona, wiens motto “supermarkt van vertrouwen” luidt, is qua omzet Spanje’s grootste nationale supermarktketen, met 990 vestigingen in het hele land en 54.000 werknemers.
Klik op meer.

Het bedrijf is trots op de bewering dat al het personeel een vast contract heeft. In werkelijkheid hebben werknemers ontdekt dat hun banen helemaal niet zo zeker zijn als ze eenmaal hun rechten op eisen. Aan het begin van het jaar waren er lokale conflicten in de provincies Almeria, Cordoba en Huelva, nadat supermarktpersoneel te lijden had van oneerlijke ontslagen en een slechte behandeling. In maart veroordeelde een rechtbank in Cordoba de keten tot het betalen van 30.000 euro schadevergoeding aan een personeelslid die het slachtoffer van kwelling was.

Het huidige conflict kwam tot een hoogtepunt toen arbeiders bij het logistieke centrum, gelegen in een stad veertig kilometer van Barcelona, een CNT-afdeling opzetten en zich begonnen te organiseren voor
verbetering van arbeidsomstandigheden. De reactie van het management bestond uit de weigering de vertegenwoordigers van de CNT te erkennen om vervolgens drie vakbondsleden te ontslaan.

“We begonnen met onze vakbondsactiviteiten voordat deze arbeiders werden ontslagen,“ zegt Jose Uribe, secretaris van de CNT-afdeling in het logistieke centrum. “We hebben een tijdje gestreden tegen de dagelijkse kwelling van arbeiders bij Mercadona. We eisen ook veiligheid en hygiëne, omdat we dagelijks veel koopwaar verwerken, het ontladen van dozen, het voorbereiden van bestellingen enz. Een enkele stakende arbeider kan in een dag twee ton Mercadona koopwaar ontladen, dat is waarom we
veiligheid en hygiëne nodig hebben. We hebben geen van beide. In deze omstandigheden kun je jezelf ieder moment van kant maken. We eisen ook een betaalde lunchpauze van een half uur. Mercadona betaalt geen pauzes, ­niet eens de lunchpauze.”

Op 23 maart riep de CNT een staking uit, in eerste instantie voor tien dagen. Toen het management weigerde te onderhandelen, werd de staking voor onbepaalde tijd uitgeroepen.

De reactie is hardhandig geweest. Pickets buiten het centrum zijn aangevallen door particuliere beveiliging, evenals door de politie. Individuele stakers zeggen dat ze via de telefoon anonieme bedreigingen hebben ontvangen, waaronder bedreigingen met de dood.

“Mercadona’s houding is er een van repressie, angst en kwelling,” zegt Uribe. “Ze probeerden ons om te kopen en te chanteren ­waarbij deportatie van de (grotendeels Latijns Amerikaanse) stakers en
soortgelijke tactieken werden gesuggereerd. Op een andere dag stuurde iemand twee mannen naar mijn huis die deden alsof ze politieagent waren. ­Ik was thuis met mijn vrouw en dochter toen ze me vertelden dat ze enkele woorden met me wilden wisselen. Ze wisten dat ik een woordvoerder van de vakbond ben en toen we gingen zitten om te praten, bedreigden ze ons met deportatie en met ‘ernstige en onbekende gevolgen’.”

De andere hoofdtactiek is de oude truuk van het inschakelen van onderkruipers geweest. Een groot deel van de arbeiders ging de eerste dagen in staking waarop het management 100 onderkruipers inschakelde om hun plaatsen op te vullen. Tijdens de voortgang van de staking is het aantal deelnemers verminderd,­ er zijn nu slechts twintig stakers. Maar, zegt Uribe, de volledige inzet van 100 onderkruipers is gehandhaafd, zodat Mercadona in staat is geweest de werkdruk te verlagen.

“Als ze zo door blijven gaan voordat we begonnen te staken,” zegt hij, “zullen de andere arbeiders weer beginnen te staken.”

Wat zijn de vooruitzichten met slechts twintig deelnemende arbeiders? De stakers vechten een harde strijd, waarbij de Catalaanse regering evenals de ‘reformistische’ vakbonden UGT en CCOO zich tegen hen keren. (UGT-vertegenwoordigers ondertekenden het akkoord met het management om de betaalde lunch te schrappen en getuigden tegen ontslagen CNT-stakers).

Aan de andere kant betaalt Mercadona een zware tol om veiligheidspersoneel en onderduikers in te zetten om de werkdruk te verlagen, zodat andere arbeiders zich niet opnieuw bij de staking aansluiten. Nationaal voert de CNT voortdurend campagne bestaande uit ondermeer demonstraties en boycots om de druk op de ketel te houden. Er is ook internationale steun geweest, waaronder een recente picket van het Spaanse Consulaat door de Solidarity Federation uit Manchester.

“Het is duidelijk dat het bedrijf niets wil toegeven,” zegt Uribe, “maar de tijd en vastberadenheid geeft ons de hoop dat we ooit zullen winnen. Er is altijd angst en slechts zelden is het mogelijk geweest arbeiders in grote bedrijven te organiseren. ­Dat is waarom we een strijd tegen een van de giganten moeten steunen als voorbeeld voor alle arbeiders.”

De CNT roept dringend op tot het verstrekken van financiële hulp aan de stakers. ­De vakbond heeft minstens 50.000 euro per maand nodig om de staking te handhaven. Bankgegevens voor het sturen van donaties zijn:

Spanje: 2100 (La Caixa) ­ 1183 -35 ­ 0100505773

Europa: IBAN: ES08 2100 1183 3501 0050 5773

De rest van de wereld: BIC (Swift): CAIXESBBXXX 2100 1183 3501 0050 5773

MEER INFORMATIE

Lees de volledige (Engelstalige) tekst van het interview met Jose Uribe kijk je hier.

Zie voor meer informatie hier, hier en hier.

Een verslag over het ingaan van de tweede maand van de staking vind je Verwijswoord.


Powered by Greymatter