Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/18/2006: "Kerwinherdenking Amsterdam zondag 20 augustus"

Zondag 20 augustus wordt in Amsterdam de 23ste verjaardag herdacht van de racistische moord op de vijftienjarige Kerwin Duinmeijer.

manon_2005 (97k image)
Beeld van de herdenking vorig jaar

Klik op meer

Het programma:
Dam, Amsterdam, 20 AUGUSTUS

14.00 Jeugdprogramma met workshops, discussies en talkshow, verhalen-vertellers en muziek. Info-markt.

18.15 Begin herdenking

19.00 Optocht naar het Vondelpark - maak je eigen spandoeken!

19.45 Bloemlegging bij standbeeld Mama Baranka met muziek en gedichten

De aanleiding:

20 Augustus 1983: Kerwin, een Antilliaanse jongen, liep met een vriend over straat in Amsterdam toen hij werd lastig gevallen door een groep skinheads. Hij ging een snackbar in maar toen hij naar buiten kwam zei een van de skinheads dat Kerwin geen recht had om daar te lopen en werd Kerwin uitgescholden. Toen Kerwin zei dat hij kon lopen waar hij wilde werd hij neergestoken. Degene die Kerwin in zijn maag stak had de woorden '100% blank' op zijn arm getatoeëerd.

Kerwin rende naar de Dam, ging een taxi in en vroeg om naar het ziekenhuis gebracht te worden. De taxichauffeur zei dat hij geen bloed op zijn bank wilde hebben, haalde Kerwin uit de taxi, legde hem op de grond en zei dat Kerwin moest wachten op een ambulance. Kerwin lag daar terwijl omstanders stonden te kijken hoe het bloed uit zijn lichaam zich tussen de stenen van de Dam verspreidde. Na bijna 20 minuten kwam de ambulance om hem naar het ziekenhuis te brengen.

Kerwin stierf kort daarna.

Zowel Kerwin als zijn moordenaar waren vijftien jaar oud.


Powered by Greymatter