Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/17/2006: "Op de tussenrekening"

Bij Werkzaamheden ter Verbetering van de Wereld in het Algemeen en Nederland in het bijzonder kun je helaas niet altijd heen om het hebben van een rechtspersoon - een vereniging, een stichting. Het hoort bij Hun Rechtsorde, maar je hebt wel meer te slikken.

liebaardpijl (6k image)
Klik op meer

En zo is uw dienstwillige dienaar bestuurslid van enkele stichtingen en verenigingen waar ik verder niet over ga uitweiden. Nou ja, ik vermeld even de stichting die aanleiding is voor dit verhaal en bij de oprichting waarvan bijvoorbeeld deze mijnheer, dit type en eerstgenoemde betrokken geweest zijn. Met deze heer heb ik nog samengewerkt om er iets van te maken. Vergeefs. Waarom houd ik die stichting nog in zijn spookachtig bestaan? Vraag het mij niet. Er is niets goeds uit voortgekomen, en het idee dat dit ooit nog zal gebeuren is eigenljk onrealistisch.

Maar goed, net als ik weer vergeten ben de boel op te heffen komt de Kamer van Koophandel zijn handje ophouden voor het verplichte inschrijvingsgeld voor het stichtingenregister. Een jaarlijks offer voor een voorbije illusie.
Dit jaar was ik de acceptgirokaart kwijt. Ik vond wel de souche van een kaart van vorig jaar. Ik schreef het bedrag uit op een overschrijvingskaart (ze bestaan nog!), schreef er bij: "Voor propaganda voor de Noord-Zuidlijn" en stuurde de kaart op.
De Camorra van Koophandel in Amsterdam is namelijk een ferm pleitbezorger voor het jarenlang overhoophalen van de stad terwille van de vastgoedmaffia, opdat de reistijd van het Centraal Station naar het Minervaplein in 2012 maar liefst een minuut korter zou zijn. Nee, ze hebben mij nooit gevraagd wat ik daarvan vind. Ze houden hun handje op.

Toen kwam de eerste envelop van het Nationaal Incassobureau. U bent niet ingegaan op de sommaties van de Kamer van Koophandel... Sommaties? Zal wel een woord zijn dat ze in verband brengen met sommeren. Volgens mij heeft deze Kamer niets te sommeren. Afgezien daarvan, ik had betaald. Een tweede brief kwam. Het logo was nog dat van de leeuw (liebaard) met pijlen (fasces). Er zou nu "wettelijke rente" worden berekend over hun incassobedrag, dat ruim het dubbele was van wat ik had overgemaakt. Ik belde maar eens op naar de Kamer.
Men vroeg mij het bewijs te faxen dat ik betaald had. "Ik heb u niets te bewijzen, u beticht mij ergens van." "Ja, maar wij hebben 13.500 van die aanmaningen verstuurd, het is wat moeilijk zoeken." "Dat is uw probleem. En waarom denkt u dat ik zoiets voorwereldlijks als een fax zou hebben?" De Kamer legde de hoorn op de haak.
Ik stuurde een email naar de Kamer dat ik dit geen manier van doen vond, en dat ik geen prijs stelde op toezending van correspondentie met het symbool bij uitstek van het fascisme (fasces).
De derde aanmaning van het Nationaal Incassobureau kwam. Ze hadden hun logo veranderd! Ik kreeg een mail terug van de Kamer dat men prijs stelt op tevreden klanten en dat men graag wilde weten wat er mis was gegaan, zodat het personeel beter gecoacht kon worden.
Voor managementsadviezen heb ik zo mijn tarief, was mijn antwoord globaalgesproken.
Een zware jongen van het Incassobureau belde op. "Waarom heeft u niet betaald?" "Dat heb ik wel. En ik heb niets met u te maken. Wat is uw naam ook alweer?" Hij noemde iets wat ik toch weer vergeten ben. Als het al een echte naam was. Maar ze zouden wel eens aan de deur kunnen komen, en dat leek mij wat slordige taferelen te kunnen leveren.
Geen reactie op mijn email met managementadviezen en de aankondiging van een gepeperde rekening hiervoor. Na twee weken was ik het zat, ik had zelfs geen zin meer mijn mailbox te openen, want wie weet wat die gasten uithalen. Ik heb gebeld. "Mijnheer Prul. Ja, we hebben hier een overboeking met iets er bij geschreven wat wij niet konden lezen."
"Maar het was toch duidelijk voor de onderhavige stichting!"
"Het was twaalf cent te veel. Dat begrepen we ook niet." De tarieven waren verlaagd! Niet te geloven!
"We hadden het geplaatst op een tussenrekening. We zullen het nu in orde brengen. En de incasso ongedaan maken."

Vragen:
Wie betaalt het Nationaal Incassobureau voor al die moeite en rente?
Wie betaalt die Camorra van Kophandel voor dit geknoei?
Wat staat er allemaal op hun tussenrekening?
Wat gebeurt er met die twaalf cent?

Memo voor mijzelf: voor einde jaar opzeggen.
Memo voor u tevens: die pijlen in de hand van de vaderlandsche leeuw verbeelden de zeventien gewesten van de Nederlanden. De onverdeelde Nederlanden, ja. Da's al een tijdje geleden...
Powered by Greymatter