Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/16/2006: "Israelische activist in Bilin door rubberkogel in hoofd geraakt"

Een soldaat van de Israëlische grenspolitie heeft een activist met een rubberkogel in het hoofd geraakt tijdens de wekelijkse demonstratie in Bil'in tegen de Muur van Apartheid.
Bilin2258400 (21k image)
De gewonde Lymor Goldstein
Het slachtoffer is de advocaat Lymor Goldstein. In strijd met de militaire voorschriften werd er van dichtbij geschoten. Het incident vond afgelopen vrijdag (11 augustus) plaats.
Klik op meer.

De Israëlische strijdkrachten verhinderden het transport van de gewonde meer dan een uur. Goldstein moest een operatie ondergaan om de kogel uit zijn hersenen te verwijderen.

De woordvoerder van de grenspolitie stelde dat de grenstroepen het vuur openden nadat ze met stenen waren bekogeld. Videobeelden van het voorval wijzen echter uit dat hiervan geen sprake was. Daar is op te zien dat de commandant zijn troepen opdraagt te schieten zonder enige waarschuwing af te geven. Van stenengooien is in het geheel geen sprake.

De grenspolitie viel de wekelijkse demonstratie in Bil'in vrijwel meteen na aanvang aan. Naast Palestijnse dorpsbewoners namen er Israëlische Anarchisten tegen de Muur deel alsmede 100 activisten van de Internationale Solidariteitsbeweging en het Queeruption Festival

De beelden laten duidelijk zien dat de grenspolitie gericht op de demonstranten schiet. Op een gegeven moment schiet een soldaat op het hoofd van een demonstrant die met een andere activist dekking probeert te zoeken. Voorschriften verbieden het afvuren van rubberkogels indien de afstand minder dan 40 meter bedraagt. Bovendien mag er slechts mee op benen worden geschoten.

(Daarbij moet aangetekend worden dat de in dit geval gebruikte rubberkogels geen loden kern bevatten wat doorgaans met deze kogels het geval is. Dergelijke rubberkogels kunnen dodelijk zijn indien ze bepaalde kwetsbare delen van het lichaam raken)

�Toen ze met schieten begonnen, probeerden we dekking te zoeken,� vertelde de demonstrant die naast Goldstein stond toen deze werd geraakt. �Ik stond met mijn rug naar hen toe oen ik Lymor zag vallen. Ik ben getraind als een straatmedicus dus trachtte ik het bloeden te stoppen. Ik schreeuwde naar de soldaten dat iemand een hoofdwond had opgelopen, maar zij vervolgden onverstoorbaar hun weg en besteedden er geen aandacht aan. Een van hen vervloekte ons.�

Op de video is te zien dat de soldaten Goldstein voorbij lopen zonder te stoppen. Nadat de demonstranten de commandant vroegen om Goldstein te vervoeren, antwoordde deze, �Ik heb geen ambulance.� Een soldaat zei dat de verwonding �onbelangrijk� was. Het duurde 15 minuten voordat er een arts arriveerde.

De mededemonstrant die zijn identiteit niet prijs wilde geven, zei dat zelfs na de komst van de arts het nog behoorlijk lang duurde voordat er een legertruck arriveerde om Goldstein naar het ziekenhuis te vervoeren. �Een andere arts die hem vergezelde, vertelde me dat ze het hoofd van Goldstein met haar handen moest vasthouden vanwege de woeste rit. De chauffeur reed erg snel ondanks de smeekbede van de arts om rustiger te rijden.

Goldstein werd overgebracht naar het Sheba Medical Center in Tel Hashomer, waar hij twee uur na het bewuste schot pas arriveerde. Een dag later was Goldstein bij bewustzijn maar het is niet uitgesloten dat hij blijvende schade aan zijn gezichtsvermogen of andere handicaps heeft opgelopen. Dat stelden artsen nadat hij een ingrijpende operatie diende te ondergaan.

Jonathan Pollak van de Anarchisten tegen de Muur zegt dat hij ervan is overtuigd dat de beslissing om de bewuste vrijdag rubberkogels in te zetten een gevolg is van de situatie in Libanon. De protesten op de West Bank moet thans het zwijgen opgelegd worden door door middel van geweld.

De bewuste videoclip kun je hier bekijken.

Meer foto's van de actie in Bil'in alsmede van Israëlische acties tegen de oorlog in Libanon vind je hier.


Powered by Greymatter