Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/13/2006: "Het wordt pas goed met..."

De regering van de Indiase deelstaat Kerala heeft met onmiddellijke ingang de productie en verkoop van Coca- en Pepsi-Cola [Pesti-Cola] verboden. Hier, en speciaal ook in de woestijnige deelstaat Rajasthan, werd veel water gebruikt dat voor betere doeleinden beschikbaar had kunnen zijn dan voor de productie van de zoete bruine drankjes.
atlantawehaveproblem (54k image)
Klik op meer

Het blijkt dat al zeker drie jaar de cola's een gehalte aan pesticiden bevatten dat vierentwintig keer de norm gesteld door de Europese Unie - een norm die is overgenomen door de federale regering van India - overschrijdt. De regering van Kerala stelt dat de bevolking is gebruikt als vivisectiemateriaal om te zien of een dergelijke dosis schadelijk is. De deelstaatregeringen van zeker zeven andeer staten hebben de verkoop van de drankjes in regeringsgebouwen en in onderwijsinstellingen verboden. En als klap op de vuurpijl heeft het Indiase Hooggerechtshof geëist dat de fabrikanten van de drankjes hun formule bekend maken. Als zij in gebreke blijven kunnen zij in geheel India in de ban gaan - toch een markt van meer dan een miljard mensen.

De begin dit jaar overleden schrijver Harry Magdoff schetste in The age of imperialism hoe in de Pakistaanse metropool Karachi meer dan dertig merken cola te koop waren. En dat in deze miljoenenstad om precies te zijn twee slijters van verse melk te vinden waren.
De bruine drankjes hebben naar alle kanten een grote symboolwaarde. Het verbod volgt op aanhoudende acties van milieu- en landbouwersbewegingen.


Powered by Greymatter