Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/11/2006: "Rechter weet ook niet wat 'ie wil"

Als je een ex-Tweede Kamerlid van de VVD als rechter hebt, ben je zowiezo al flink genaaid. Maar als hij dan ook nog eens zichzelf gaat tegenspreken in zijn eigen voordeel, weet je natuurlijk al hoe laat het is. Vier actievoerders van AFA overkwam het vandaag op de Parnassusweg (Amsterdam).

Klik op meer

De vier anoniem gebleven actievoerders kwamen netjes naar de rechtzaal, al was het voornamelijk maar om hun borg terug te krijgen. Ze gebruikten de tijd eveneens om een verklaring af te leggen over het waarom van hun daden (de daden waren het gooien van verfbommetjes naar leden van de Nationale Alliantie (NA) en de reden moge duidelijk zijn, AFA'ers hebben het niet zo op de NA).
De rechter, die zich eerst bijzonder geïnteresseerd toonde in de achtergrond van de actievoerders, en honderduit vragen bleef stellen aan de anonieme gedaagden terwijl hij wist dat zij, behalve de verklaring, geen antwoord wilden geven, vond de verklaring echter maar niets. Amper tien seconden nadat NN7, die de verklaring voorlas, was begonnen met zijn verhaal, onderbrak de rechter (nota bene een ex-Tweede Kamerlid) hem omdat hij "niet geïnteresseerd was in het politieke verhaal" en zich "uitsluitend met de feiten" wilde bezighouden. Toen NN7 rustig doorging met zijn politieke verhaal, ontnam de rechter hem het woord, tot grote woede van de twee advocaten van de gedaagden.
Mede onder deze druk, en misschien ook wel vanwege het luide protest vanaf de publieke tribune, mocht NN7 zijn pleidooi aan het eind van de zitting afmaken, vlak voordat de geïrriteerde rechter de vier veroordeelde tot drie dagen gevangenisstraf met aftrekking van voorarrest (drie dagen, blijft dus niets over) plus €250 boete (gelijk aan de borgsom die reeds was betaald, echter die mag niet automatisch worden ingehouden), dit conform de eis van het Openbaar Ministerie. Drie andere NN-ers waren niet op komen dagen, zij zijn veroordeeld tot hetzelfde maar hun borg zijn ze kwijt, omdat ze niet op zijn komen dagen (eveneens conform eis). Eén NN-er was minderjarig, zijn zaak is aangehouden en zal voor de kinderrechter verschijnen.


Powered by Greymatter