Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/11/2006: "Het Nieuwe Midden-Oosten volgens Armed Forces Journal"

De schets gaat een taboe in de Verenigde Staten te lijf: als Israel wil voortbestaan en in vrede met de buren leven, dient het zich beslist achter de grenzen van voor 1967 terug te trekken. Het Armed Forces Journal weet hoe het Nieuwe Midden-Oosten er uit moet zien.

afj.peters_map_after (125k image)
Klik op meer

Het einde van de Eerste Wereldoorlog bracht de val van het Osmaanse Rijk. De Arabische nationalisten die aan de zijde van de Geallieerden hadden meegevochten met het idee van een onafhankelijk Arabisch land afgescheiden van het Osmaanse Rijk werden door deze geallieerden volledig verraden. Groot-Brittannië en Frankrijk deelden onder de vlag van de Volkenbond een groot deel van dit gebied onder elkaar. En in Palestina zou een Joods Nationaal Tehuis worden ingericht. De Koerden en Syrische Christenen ("our smallest ally"), die ook hadden meegevochten en aan wie nationale beloften waren gedaan, hadden nog meer het nakijken.
De met BP verbonden dynastie van de Saoedi's veroverde intussen een groot deel van het Arabische schiereiland - het leidde tot het enige land ter wereld dat naar zijn regerend vorstenhuis wordt genoemd -, waarbij het huis van Hasjem verdreven werd uit de heilige plaatsen Medina en Mekka. Het enige dat dit vorstenhuis nu resteert is het door strepen in het zand vastgelegde Jordanië. Frankrijk scheidde Libanon af en deelde een deel van Syrië uit aan de Turkse republiek (Hatay, met steden als Aniochië en Adana).

Hatay mag Turks blijven van de VS-militaire landenontwerper Ralph Peters. Het vreemde is dat hij Libanon vergroot met de kuststrook van het huidige Syrië, waar de meeste Alawieten wonen - die de kern van het huidige regime vormen. Palestina als Arabisch land, daar komt niets van, zo te zien. Azerbeidzjan wordt verenigd met het Iraanse deel, en ten koste van Turkije, Syrië, Irak en Iran komt dan eindelijk het zelfstandige Koerdistan tot stand.
Iran wordt ruimschoots gecompenseerd voor allerlei verlies, met een stuk Afghanistan waarvan inderdaad gezegd zou kunnen worden dat de meeste mensen er Perzisch spreken. Afghanistan mag een forse hap van Pakistan krijgen (aan de Oezbeken, Turkmenen en Tadzjieken in Afghanistan brandt de ontwerper zijn handen niet). Inclusief de door niemand behalve Pakistan erkende schijnstaat Azad Kasjmir - mag Afghanistan het verder opknappen met India? Als Peters toch bezig was had hij Kasjmir toch even "kunnen regelen"...
Omdat ook de Balotsji's "eindelijk" hun nationaal tehuis krijgen, blijft er van Pakistan maar heel weinig over (als we toch bezig zijn zou ik zeggen: doe dat maar weer naar India - dit is toch geen kernmogendheid!).
Van Irak blijft eigenlijk alleen de stadstaat Baghdad over. Hiervoor is het vermoedelijk juist al te laat omdat het grote etnische zuiveren in Irak vooral hier plaatsvindt, met meer dan 1500 doden in juli (grotendeels buiten beeld gebleven doordat Libanon "er tussen" kwam). Het lijkt mij dat het restant Soennitisch-Irak wel met hetzij Jordanië hetzij met Syrië gefuseerd kan worden - met beide landen zijn er fusieplannen geweest, met beide landen is het deel van het Osmaanse Rijk geweest.
Sjiietisch Irak krijgt er de aangrenzende gewesten van Saoedi-Arabië en Iraans Choezestan bij: het zal wel een Arabischtalig sjiietisch land zijn, maar het wordt tevens Olieland nr.1 van de wereld met deze grensverschuiving.
Het Hasjemitisch Koninkrijk van de Jordaan wordt uitgebreid met een stuk dat vroeger onder dit koningshuis viel. Maar het voortbestaan van deze dynastie hangt al zo lang aan een zijden draad. Met een verwijzing naar Shakespeare schreef koning Hoessein zijn memoires onder de titel Uneasy lies the head [that wears a crown]. Toch zit de dynastie in Amman er nog wel.

Saoedi-Arabië, daar blijft net zo min als van Pakistan veel over: That's the way to treat a friend, om met Randy Newman te zingen. Jemen krijgt ook nog een stuk van het Saoedi-land. De heilige plaatsen Mekka en Medina worden onder een internationaal-islamitisch condominium geplaatst.

Peters heeft wat met koningshuizen. Hij kan zich niet voorstellen dat Koeweit, Qatar, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman niet voort zouden bestaan. Afgezien van de vergeten vrijheidsoorlogen van de Hadrami's en de Zfari's in Zuid-Arabië (daar lijkt Peters niets van af te weten, of het interesseert hem niets) lijkt het mij bij een dergelijke grootschalige verandering onwaarschijnlijk dat deze rijkjes voort zouden bestaan. Of mogen ze onder Brits protectoraat blijven? (Wat voor Koeweit en Oman allang niet meer geldt - en de emiraten zijn volgepompt met wapens, onder andere vanuit Nederland - die hebben geen bescherming tegen de buitenwereld nodig - en de eigen bevolking, dat is een ander verhaal).

Het geheel gaat waarschijnlijk uit van een zekere beschikkingsmacht van de VS over het hele gebied. Het blijkt nu juist dezer dagen dat de VS en Israel als landleger-mogendheden niet zo ver komen, in feite verslaanbaar lijken en in feite dus al verslagen zijn. Dan blijft er van die beschikkingsmacht ook niet veel over. De Verenigde Staten hebben hun kans gemist lijkt het, en dit is deels een gevolg van de absolute onwetnedheid van degenen die aan de touwtjes trekken over hoe het Midden-Oosten in elkaar zit - Peters laat blijken er iets meer van te weten, maar hij heeft het ook niet voor het zeggen. Gelukkig maar, enerzijds.. (Christenen? In het Midden-Oosten? Sjiieten? Soennieten? Ik dacht dat het moslims waren... Bush in een heldere bui).

Toch opmerkelijk dat vanuit het leger van de VS zo openlijk op deze wijze gespeculeerd kan worden.

De kaart hierboven is om technische redenen zwaar vervormd. Het ontwerp is goed te bekijken hier.
Tip: VN (Ko Colijn).

1 Reactie


How about a world without borders?

zei: kO op 13/08/2006 om: 21:35u


Powered by Greymatter