Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/08/2006: "Wakes tegen de oorlog"

Volgend op een dag van demonstraties over de gehele wereld zijn gisteren 7 augustus op veel plaatsen wakes gehoudent egen doe oorlog in het Midden-Oosten, op initiatief van Amnesty International.

wakebeauborg (39k image)
Parijs, bij het Centre Pompidou
Klik op meer

Verder werden wakes gehouden in Londen, Rome, Hongkong, Taipei, Brussel, Berlijn, Amsterdam, en verder in Australië, Chili, India, Israel, Libanon, Mali, Nepal, Slowakije, Slovenië, Turkije, de Verenigde Staten en Venezuela.
Een misschien op het eerste gezicht merkwaardige plaats waar ook een wake werd gehouden was Freetown, Sierra Leone. Er is in veel Afrikaanse landen een economisch belangrijke Libanese minderheid - Sierra Leone is er een van.

Een opmerkelijke passage uit het persbericht van Amnesty over de wake in Amsterdam:

"Nederland blijft ook toestaan dat Nederlands grondgebied gebruikt wordt voor de doorvoer van wapens vanuit de VS naar Israël. Zo zijn er in juni en juli meer dan 20 verschillende wapenleveranties via Schiphol richting Israël verscheept. Er bestaat een groot risico dat dit materieel direct in het conflict wordt ingezet. Nederland moet onmiddellijk een halt toe zeggen aan alle vormen van doorvoer van militaire goederen aan Israël. Daarnaast pleit Amnesty International voor een internationaal wapenembargo jegens beide partijen in het conflict."

Amnesty geeft hiermee antwoord op een vraag die hier meermalen gesteld is.

9 Reacties


Wat betreft doorvoer vraag ik me af hoe Amnesty aan dat getal van 20 komt. Weet iemand dat? Er is vanaf 2003 een meldingsplicht, maar waar je die meldingen dan kunt nalezen? Als bekend is waar ze die info vandaan halen weet je misschien ook om welke vluchten het gaat en kun je .... eh.... er met een spandoekje bij gaan staan wink

Al lijkt het me sterk dat je zoiets weet vóórdat zo'n vlucht op Schiphol is, het kan hooguit door een toevalstreffer van de douane aan het licht komen. Overigens gaat het niet alleen om Schiphol, maar ook om de Rotterdamse haven en had Farah Karimi het in haar kamervragen onlangs over het militaire vliegveld Soesterberg als plek waar veel doorvoer naar Israel plaatsvindt.

Conclusie: d'r is weinig aan die doorvoer te doen. Denk ik. Maar aan de Nederlandse leveringen aan het Israelische leger daarentegen.... Philips levert onderdelen van F16's, van Halteren Metaal levert tankwielen, Delft Electronic Products levert nachtkijkeronderdelen.... idioot

zei: pieter op 08/08/2006 om: 11:54u

Met een spandoekje staan op het speciale El Al-gedeelte van Schiphol? Ik denk niet dat je het overleeft...
Amnesty is zo'n brave organisatie - het zal heus wel waar zijn - al zou het inderdaad wel handig zijn als ze vermeldden hoe ze het weten.

zei: Prul op 08/08/2006 om: 13:19u

Het Haags Vredesplatform houdt vanaf donderdag 27 juli tot aan het einde van de oorlog in Libanon dagelijks een wake van 7 tot 8 uur ´s avonds.
Wie mee wil doen, is welkom op het Buitenhof voor het Willem Dreesmonument.

Tot ziens,

Jan Bervoets,
Secretaris van het Haags Vredesplatform.

zei: Jan Bervoets op 08/08/2006 om: 16:58u

En weet er dan ook nog iemand op welk Iraans vliegveld je moet gaan staan om te protesteren tegen de wapenleveranties aan Hezbollah?
Overigens, om terug te komen op die spelling: het is mij om het even, Hizballah of Hezbollah, het blijft een nare club, die Partij van god. We kunnen hier nog jaren gaan bakkeleien over de juiste Nederlandse transcriptie vanuit het Arabisch of het Farsi, maar dat lijkt me nogal beside the point. Gaan we dan ook consequent Chomeini schrijven?
En om op dat andere punt terug te komen: wie gelooft dat een olieproducerend land als Iran kerncentrales bouwt om energie op te wekken, gelooft in de sprookjes uit de koker van het theocratische mollah-regime.
Daarmee zeg ik uiteraard niet dat heel Iran nu maar platgebombardeerd moet worden, maar een land waar regeringsleiders de meest bizarre antisemitische uitspraken doen in combinatie met het mogelijke toekomstige bezit van kernwapens vormt nu niet bepaald een stabiliserende factor in die regio.

zei: x op 08/08/2006 om: 17:32u

Het demonstreren in Iran kunnen wij met een gerust hart aan de kameraden in Iran zelf overlaten. De Nederlandse medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden lijkt mij typisch een aandachtspunt voor mensen in en uit Nederland.

De weergave van de naam Hizballah als sjiietische partij in Libanon is uiteraard een zeer politieke zaak. De projectie dat het hier om een door Iran op de been gehouden genootschap is wordt ook in deze nepspelling uitgedrukt. Er is niets tegen weergave van de naam van Chomeini als Chomeini - hetgeen overigens niets met de spelling van de Libanese Partij van God te maken heeft.

Uit de hoek van met name de Peak Oil-denkers komt regelmatig bericht dat Iran mirabile dictu tekort aan olie heeft. Voor een exporterend land niet zo merkwaardig: Nigeria heeft ook regelmatig tekorten. Elias Akleh, End of the age of oil: "Oil shortage has also been seen in Iran, another major oil importer. Iran’s major oil field – Aghajari – used to output 1 million bpd in the 1970s. Now it barely outputs 200 million bpd. Iran is trying to boost its output to 300 million bpd by injecting natural gas into its field. Iran’s total oil output from all its fields comes to about 4 million bpd." (2005). Kerenenergie wordt in dit geval als een uitkomst gepresenteerd. Dat is niet iets om toe te juichen, maar heeft verder niet met kernwapens te maken. Wacht maar tot het regime in Pakistan ten val komt en tel dan uw zegeningen wat Iran betreft.

Dan een algemene opmerking over het DS70-achtige toontje van x. Die partij mag dood zijn, de Geest leeft - hoort bij azijnpisserige ex-communisten vooral. Impliciet insinueren alsof redactionele bijdragen van De Vrije van sympathie voor de Partij van God of het regime in Iran getuigen rieken naar trollendom. En van het napraten van de Volkskrant en dergelijke o-zo-informatieve media ben ik nu ook weer niet diep onder de indruk.
Op Indymedia is volop ruimte voor anti-antizionistische betogen - en daar horen ze thuis.

zei: Prul op 08/08/2006 om: 19:25u

Tiens, je tweede reactie is al weer ietsje inhoudelijker dan de eerste. Wel een beetje flauw om mensen die je tegenspreken maar meteen van trollendom te betichten. Schaf dan gewoon die commentaar-functie af.
Ook de opmerkingen over een verondersteld DS70-toontje lijken me niet echt iets toe te voegen aan een discussie. Daarbij lees ik geen Volkskrant...
Het is ook niet mijn bedoeling om de Vrije-redactie impliciet van het een of ander te beschuldigen. Ik heb echter zo mijn vraagtekens bij de in linkse (en ook anarchistische) kringen gebruikelijke aversie tegen het zionisme en Israel en dito sympatie voor 'de Palestijnse zaak'.
En als een meerderheid van de Nederlandse bevolking nu plotseling anti-Israel is, wordt ik van nature ook een beetje dwars en tegendraads. Ik bedoel maar: Dries van Agt als pleitbezorger, terwijl die man echt niet plotseling links of progressief is geworden (in tegendeel, hij gaat gewoon terug naar zijn christelijk-antisemitische roots...).

Ik ga hier niet al je artikelen over het recente conflict in Israel en Libanon opsommen, maar dat waren er nogal wat, zo vlak achter elkaar. Daarbij blijft mijn standpunt dat er nog veel meer langdurige gewapende conflicten zijn in de wereld, waarover ik niet alleen in de burgerlijke media maar nu ook op de site van de Vrije erg weinig te weten kom. Toch denk ik dat we daar ook zelf een verantwoordelijkheid in hebben. En dat we door allerlei economische belangen op de wereldmarkt feitelijk rechtstreeks met zulke oorlogen te maken hebben.

Lijkt me een discussie die de moeite waard is - en een die op indymedia per definitie niet gevoerd kan worden. Daar belandt je op z'n best op de ruispagina, onder het motto: 'geen discussie op indymedia!' Terwijl daar voortdurend allerlei discussies plaatsvinden - en terecht, anders zou er toch werkelijk niet meer van enige progressieve ontwikkeling sprake kunnen zijn...

zei: x op 09/08/2006 om: 19:02u

Twee praktische punten: het nieuwsaanbod (ook het zogenaamde alternatieve) wordt zwaar overheerst door de oorlog tegen Libanon. Dat zal wel zo blijven zolang het duurt. En daarbij staat uw dwd er hier tamelijk alleen voor dezer dagen.
Over die wanverhouding heb ik hier zelf mijn ongenoegen uitgesproken.

De Vrije heeft het bestaansrecht van Israel speciaal - we zijn nu eenmaal tegen iedere staat, nietwaar - nooit ter discussie gesteld. De berichten over Anarchisten tegen de Muur alleen al mogen daarvan getuigen. Als de meerderheid van de Nederlandse bevolking nu plotseling anti-Israel is: tant pis pour elle. Ze zijn hier voor of tegen zoveel dingen waar ik anders over denk.
En ja - mevrouw Duisenberg en mijnheer Van Agt zijn griezels - evenals die mijnheer Pieter van der Horst, of Anja "zou hij Jood zijn" Meulenbelt.

Een discussieforum, waarom niet een hele Anarchistische Denktank - het is hier vaker ter sprake geweest. Het zou de gangbare opvattingen over anarchisme sterk op de proef stellen kan ik bij voorbaat zeggen. Ik ben betrtokken bij een leiderloze site elders waarvan ik en de andere oprichter bij voorbaat hebben gezegd dat wij hem niet gaan "trekken" - ik heb het hier al druk genoeg. Er gebeurt dan ook helemaal niets. (Ik ga geen verwijzingen geven). Initiatieven zijn welkom - you've got my number...

zei: Prul op 09/08/2006 om: 19:48u

Nog even terugkomend op de doorvoer via Schiphol...:

@ Prul op 08/08/2006 om: 13:19u . Ik bedoelde ook niet dat ik Amnesty niet vertrouwde, alleen dat ik geďnteresseerd was in de bron, omdat je aan de hand van diezelfde bron misschien te weten zou kunnen komen welk vliegtuig wanneer waar landt en vertrekt met Israelisch wapentuig aan boord.

Zulke informatie blijkt er niet te zijn, alleen datum, inhoud (welk type wapen), aantal en land van herkomst wordt achteraf vrijgegeven. Plus dat het allemaal via Schiphol gaat, en niet de Rotterdamse haven of Soesterberg. Zie bv. de antwoorden op Farah Karimi's kamervragen: http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=other&file=antwoorden_kamervragen.pdf

Ook wist een tijdje terug de minister te melden dat het altijd om El Al-vluchten ging.

zei: Pieter op 09/08/2006 om: 21:25u

Dat het altijd om El Al-vluchten gaat wisten we zeker al sinds dat partijtje radioactieve cd-spelers (die spelers waren het eerste verhaaltje) een flat in de Bijlmer werd ingevlogen. En bij El Al valt niets te demonstreren: geheel afgescheiden en bewaakt door zeer zwaar bewapende mannetjes die eerst schieten en eventueel daarna vragen stellen (mededeling van bewaker zelf - ik zou niet willen proberen of het overdreven is).

zei: Prul op 10/08/2006 om: 16:19u


Powered by Greymatter