Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/07/2006: "Van onze staatkundige redactie Afdeling buitenland - deel 2"

Libanon dus. Vanuit de Peak Oil-hoek wordt gezegd dat het om de olie in Iran gaat - voor de overval van de VS op Iran moet eerst Hizballah zo goed als uitgeschakeld zijn om Iran op het westelijk front te verzwakken. Ik moet zeggen dat ik dergelijke grote schema's moeilijk kan rijmen met wat er gebeurt. Tenzij het verslaan van Hizballah door Israel net zo gemakkelijk moest zijn als het verslaan van Irak in 2003 - dus weer eens een oorlog gevoerd vanuit racistische premissen. De verklaring veronderstelt iets te veel intelligentie bij de hoofdrolspelers, dunkt mij.

beirpuin (7k image)
Klik op meer

Maar in dit schema worden de troeven die Iran verder in de hand heeft buiten beschouwing gelaten: de sjiieten in Irak, en desnoods in de Arabische Golflanden, de mogelijkheid de Straat van Ormoez af te sluiten enzovoort. Maar ook hier kan het racisme van de oorlogspartij meespelen: "ik dacht dat Irak een moslimland was" moet Bush gestotterd hebben toen hem in 2003 werd uitgelegd dat je soennieten en sjiieten hebt (dat er ook christenen woonden is hem maar helemaal niet verteld).

Jazeker, Irak gaat door, met onverminderde kracht. En Gaza en wat zo vaak de Westbank wordt genoemd. En Afghanistan (nog zo'n suksesnummer in de Oorlog Tegen Het Terrorisme).

Intussen kruimelt het door de VS geïnstaleerde bewind in Somalië, dat nooit enige dienst heeft uitgemaakt, weg, en lijkt er een grote oorlog in de Hoorn van Afrika in de maak te zijn.

Intussen woedt op Sri Lanka weer een bloedige burgeroorlog, die getalsmatig allang Libanon overtreft. Maar het is dezer dagen tweederangsnieuws.

Kajsmir. Assam. Nepal: de burgerorlog dreigt hervat te worden als de koning niet wordt afgezet.
Darfur: prijshoudend. Turks-Koerdistan: oorlog in feite hervat.
Aan de zuidelijke zeegrens van "Europa" spoelen meer bootjes met vluchtelingen uit Afrika dan ooit tevoren. Of vluchtelingen zonder bootje.
Heeft er iemand vertrouwen in de eventuele uitslag van de verkiezingen in Kongo, en dat deze verkiezingen vrede zullen brengen?
Maar ja - Libanon dus. En Israel. Goed voor zeventig procent van uw wereldnieuws.


Powered by Greymatter