Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/07/2006: "Van de staatkundige redactie Afdeling buitenland - deel 1"

Het nieuws van de wekkerradio gaat van het halve uur weer twintig minuten over Libanon. De Resolutie hangt aan een zijden draad...

campcaseyiii (26k image)
Klik op meer

De radio mocht nog even gezellig doorneuzelen voordat het klokje van gehoorzaamheid echt sloeg. Mij bekroop intussen een akelig idee. Tsjechoslowakije was een betrekkelijk bij elkaar geveegd geheel toen het uit de puinhopen van de Habsburgse monarchie werd geschapen door de Geallieerden, de VS voorop. Na twintig jaar mocht het verraden worden: het Duitstalige Sudetenland moest toegewezen worden aan Hitler-Duitsland. "München" is er beroemd om geworden. De Tsjechoslowaakse regering had er niets over te zeggen. Het land werd niet lang daarna in zijn geheel opgeslokt door Duitsland - nog voor de oorlog.
Libanon is door de Franse kolonialen speciaal van Syrië afgescheiden om een verzameling minderheden te vormen, met de christenen in de meerderheid. Deze fictie wordt nog steeds officieel gehandhaafd. In feite creëert de Veiligheidsraad met zijn resolutie een nieuw mandaatgebied (alweer onder Franse leiding) ten zuiden van de Litani - het gebied dat Israel eigenlijk al sinds 1948 had willen annexeren. Het zo bejubelde cederrevolutionaire bewind in Beiroet wordt niets gevraagd. Er is een parallel met "München 1938" - we kunnen toch moeilijk volhouden dat er een fris bewind zetelt in Washington (binnen de termen van frisheid die je als anarchist kunt hanteren).
Justin Raimondo van Antiwar blijkt tegelijkertijd deze gedachte gehad te hebben.
Het is vreselijk wat de Libanezen en hun land wordt aangedaan. Het is ook bar wat Hizballah met zijn raketten doet - we worden daar verder niet zo van op de hoogte gehouden, maar in deze tijd van cyberjournalistiek blijft niet lang geheim dat in Haifa opmerkelijk genoeg een leegstaand kantoor van de communistische partij in puin is geschoten gisteren 6 augustus. Is dat een militair geheim?

- Wordt hierboven vervolgd -


Powered by Greymatter