Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/04/2006: "..verteld door een dwaas, zonder betekenis..."

Het komende weekeinde worden er in Den Haag, Groningen, Leiden, Utrecht en Rotterdam (zaterdag 5 augustus) en in Amsterdam (zondag 6 augustus) demonstraties georganiseerd tegen zoals de organisatoren het noemen de Israelische agressie.
beiroetinbeeld (9k image)
Meer hier over hier.
Klik op meer

Het is een merkwaardige incongruentie in de berichtgeving: hoewel de gelijkgeschakelde media alleen al in hun woordgebruik hun pro-Israelische gezindheid laten blijken, laten ze tegelijkertijd vooral de beelden van de verwoesting en ontreddering in Libanon zien. Een enkele keer schemert door dat het noorden van Israel door de raketbeschietingen zo ongeveer is stilgelegd. Deze beschietingen zijn weliswaar begonnen na de overval op Libanon, maar ze zijn daarmee niet gerechtvaardigd. Wat de gelijkgeschakelde media per definitie niet mogen vermelden is dat Hizballah zijn doelen weloverwogen uitkiest: journalisten (binnenlands of buitenlands) in Israel dienen zich te houden aan de militaire censuur. Dit betekent dat niet vermeld mag worden dat Hizballah militaire doelen bestookt, zoals wapenfabrieken, die heel moedig in of bij woonwijken zijn geplaatst ("de burgers als schild gebruiken" noemen ze dat in andere verbanden). De raketten van Hizballah kunnen nooit zo goed gericht worden dat ze deze doelen zeker raken.
Welk doel de regimes van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië nastreven met het toelaten van het doorgaan van dit geweld is voor een rationeel beschouwer m/v van de situatie niet na te gaan. Als ze denken dat de voor de door deze regimes zo toegejuichte "democratie" onontbeerlijke Publieke Opinie in de Arabische wereld (en de wereld van de islam in het algemeen) hierdoor ten gunste van Israel en de VS zal veranderen, dan heb ik nieuws voor ze. Wat het doel is van het opnieuw verwoesten van Libanon en het uitlokken van een nieuwe burgeroorlog hier - we zijn hier waarschijnlijk buiten het gebied van rationele politiek of zelfs rationele overwegingen. Met twintig miljoen halvegaren in de VS die hopen binnenkort levend en wel naar Jezus op te stijgen (liefst nadat eerst twee derde van Israel verwoest is) - een belangrijk deel van de aanhang van George W. Bush - valt er niets rationeels uit deze hoek te verwachten.
Waar verder alleen maar hoofdschuddend naar gekeken kan worden: de zogenaamde gematigde Arabische landen. Er is inmiddels geen enkel niet-gematigd Arabisch land meer over, met Libië als nieuwe vriend van de VS en Syrië in angst en beven voor uitbreiding van de oorlog (en met miljoenen vluchtelingen uit Irak en nu ook weer uit Libanon). Het enige niet-gematigde Arabische land is klaarblijkelijk Venezuela. Dit aspirant-lid van de Arabische Liga (jawel!) heeft zijn ambassadeur uit Tel Aviv teruggetrokken uit protest - iets waar Egypte en Jordanië nog niet op gekomen waren.
We kijken naar het verhaal van een waanzin verteld door gekken.
Deze diagnose wordt niet anders als men in overweging neemt dat in het kader van de geopolitieke verwikkelingen Rusland Syrië geadopteerd lijkt te hebben (dit zou een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van confrontaties in die hoek). Het wordt nog onbegrijpelijker als je bedenkt dat er inmiddels zoveel Russen in Israel wonen dat Russisch de derde taal van het land is (na Hebreeuws en Arabisch). Kan Rusland Israel laten vallen? Dat kan ook niet..

- Wilt u afronden?

- Goed - wat kun je als anarchist eisen in dit geval? Wees realistisch, eis het onmogelijke: ontwapening van alle partijen. Maar een onmiddelijke wapenstilstand is om te beginnen al heel wat.

5 Reacties


En vooral: dat beide partijen eindelijk eens resolutie 242 (die impliciet ook eisen stelt aan de Arabische landen) gaan naleven.

Maar goed, we hebben het gezien, kort na 9/11: de Arabische Liga was toen op zeker moment bijna zo ver definitief en officieel vrede te tekenen met Israel, en wat gebeurde? Palestijnen vermoordden een Israelische moeder met kind. En de hele heisa begon weer van voren af aan..wraak op wraak op wraak op wraak...

zei: waegari op 04/08/2006 om: 15:26u

"Gelijkgeschakelde media" lijkt me een zwaar overdreven term in dit geval. De relatief zeer grote mate van persvrijheid in Israel zorgt er al jaren voor dat we hier bestookt worden met beelden en berichtgeving over het voortdurende conflict (terwijl andere conflicten vrijwel buiten de verslaggeving blijven).
Overigens vind ik dat het met die zogenaamde 'pro-Israelische' verslaggeving in onze media nogal meevalt.
Verder is het bouwen van een wapenfabriek naast een woonwijk nog altijd heel wat anders dan het afschieten van raketten vanuit een woonwijk - men weet donders goed wat daarop de reactie zal zijn. Daarbij lijkt me dat deze strategie een tweeledig doel dient - er wordt niet alleen gegokt op een groot aantal burgerslachtoffers, wat de internationale publieke opinie tegen Israel moet doen keren, maar het helpt ook flink om in zulke gebieden de hele samenleving stevig te militariseren en aldus onder de patriarchale theocratische knoet te brengen.
Verder geloof ik er ook niets van dat Hezbollah nu werkelijk zo humanitair is ingesteld dat men Israelische burgerslachtoffers zou willen vermijden. Dat geldt dan zeker ook voor de zelfmoordaanslagen van de verschillende Islamistische en Palestijns-nationalistische clubs?
De Russische politiek in dit alles is uiterst dubbelzinnig te noemen. De diplomatieke toenadering tot Israel, zoals die werd ingezet na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, lijkt weer volledig te zijn teruggedraaid en de oude geopolitieke belangen tegen Amerika doen weer opgeld. Dus: een pro-Syrisch en pro-Iraans beleid, inclusief materiele steun aan Iran's kernwapenprogramma. Al die voormalige Russen die nu in Israel wonen zullen Moskou daarbij een rotzorg zijn... (Alsof de apparatsjiks ooit veel gelegen is aan het welzijn van de Russische bevolking!)
Overigens geloof ik ook niet dat God's Partizanen in Libanon nu werkelijk zo onafhankelijk opereren. Daarbij is Damascus niet de cruciale factor, maar Teheran, dat de aandacht succesvol heeft weten af te leiden van hun atoomprogramma.

Kortom: het zit allemaal heel wat ingewikkelder in elkaar dan de uiteenlopende linksistische schema's ons willen doen geloven.
Tja, en dan kun je weer op de proppen komen met deze of gene VN-resolutie, maar zo zijn er nog heel wat die niet uitgevoerd worden.
Ondertussen worden we in de radikaal-linkse hoek weer getrakteerd op opiniestukken waarin ons verteld wordt dat Israel doelbewust bevolkingsgroepen aan het uitmoorden is (cq. zich schuldig maakt aan genocide) en doet het smakelijke begrip 'zionazi's' het weer goed in de kolommen van Indymedia. Zie je wel, die Joden zijn geen haar beter dan de nazi's! Blieft u nog peultjes?

zei: x op 04/08/2006 om: 18:46u

Media die Iran een regime toekennen en Israel een regering zijn gelijkgeschakeld. En voor de zekerheid: ik heb het over de zogenaamde internationale media. Ik weet niet of x helemaal op de hoogte is van het feit dat deze prachtdemocratie al sinds 1967 miljoenen onburgers er op nahoudt in Gaza en Cisjordanië. En kom mij niet aansjouwen met het feit dat zij onder Egyptisch en Jordaans bewind ook geen rechten hadden (een oude truc van de israelische propaganda), want de pretenties van Israel liggen wat hoger, nietwaar? Wie congruentie suggereert tussen het verwoesten van de infrastructuur van Libanon en de raketten van Hizballah (de nep-Perzische schrijfwijze Hezbollah is ook zoiets) is gelijkgeschakeld. Daarbij wordt hierboven gesteld dat een hoop ellende in Israel juist NIET vermeld wordt - omdat het het oorlogsmoreel zou kunnen ondermijnen misschien? Dat Iran een kernwapenprogramma heeft is voorlopig een sprookje uit de koker van oorlogsstokers in Washington en Tel Aviv.
Tenslotte: dat Indymedia al tijden een uitlaatklep van antisemitische smeerlapperij is onder de vlag van het antizionisme is helaas al jaren bekend. Het is ook geen nieuws:die teneur kon je al vinden in de diverse gedrukte kraakmedia. En voor de duidelijkheid: afkeer van de Israelische junta is niet hetzelfde als antizionisme.
Maar bedenk ook eens wat voor luchtje er zit aan de filosemitische (zionistische) houding van al die apocalypse-christenen, in Nederland mede thuis bij de EO. De motieven in deze hoek stinken al evenzeer.
Vandaar dat ik - naast een machteloos gebed voor de kameraden die ik ken in het ontruimde of ondergedoken gebied in Noord-Israel - besluit met een gedicht van Saul van Messel (Jaap Meijer):

FILOSEMIET
Erger dan
haat die
beledigen kan:
vriendschap
waar tegen
ik mij niet
verdedigen
kan.

zei: Prul op 04/08/2006 om: 19:11u

Omdat ik een zeker door x genoemd woord niet kende en erop beducht was dat het hier misschien voor het eerst zou staan heb ik het zojuist in de zoekmachine gestopt. Bloedige hel! 21.400 treffers. In combinatie met 'indymedia" 539...

zei: Prul op 04/08/2006 om: 20:14u

Los van de hele discussie over hoe slecht Israel/Hezbollah (streep door al naar gelang je politieke overtuiging) wel niet is, wil ik er graag op wijzen dat er een heel interessant boek is wat prima aansluit op dit artikel:

"het zijn net mensen" van joris luyendijk (jeweetwel, zomergasten-presentator). ISBN 9057593165 Luyendijk was vier jaar Midden-Oosten correspondent en schrijft daarover... hoe moeilijk het is om journalistiek te bedrijven in de Arabische dictaturen, hoe goed geolied de PR-machines van Israel, Hamas en Hezbollah zijn...

Schokkende details in dit boek vond ik bv. het verhaal over de Israelische premier die na een hamas-aanslag wil dat de doden nog Úven niet worden geborgen, zodat hij de uitgebrande bus met lijken als achtergrond kan gebruiken voor een interview.... maar ook de Hezbollah-strijder die na een Israelische beschieting nog net voordat de media arriveren wat babykleertjes op de rokende puinhopen neerlegt, voor het schokeffect...

Aanrader voor:
1. de mensen die Israels gedrag goedpraten
2. voor diegenen die woorden als 'zionazi's' bezigen en zeggen dat Libanees antisemitisme de schuld is van het zionisme (beide uitspraken waren onlangs te bewonderen op indymedia)
3. Voor mensen die afgaan op de corporate media

zei: pieter op 05/08/2006 om: 13:11u


Powered by Greymatter