Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/02/2006: "Bericht uit de VS-goelag: omdat het mijn auto was"

Het hierna volgende verhaal komt naar buiten omdat het een Nederlander betreft - hetgeen niet direct betekent dat het ministerie thans geleid door zoon-en-broer Bot ooit iets voor de man gedaan heeft. Gerard Zwarst, levenslang, met kans op erewoord en dus deportatie naar Nederland.
gerard (20k image)
Klik op meer

Gerard Zwarst ging in mei 1986 met zijn vriend John King vissen in de haven van Galveston, Texas, voorzien van een goede hoeveelheid cocaïne, marihuana, bier en sterke drank. Zwarst was onder behandeling omdat zijn hand de week tevoren gebroken was. Dankzij de medicijnen kwamen de diverse bedwelmende middelen extra hard aan. Ze waren met zijn vrachtwagen, hij mocht niet rijden (als hij het al kon) omdat zijn rijbewijs was ingetrokken wegens rijden onder invloed.
Naar hij vertelt golfde zijn waakbewustzijn af en aan en wist hij nauwelijks wat er gebeurde toen zij terugreden. De door King bestuurde auto raakte die van een vrouwelijke chauffeur, wier auto in de berm tolde. King stapte uit, sloeg de voorruit van de geraakte auto kapot en haalde het meisje achter het stuur vandaan. (Getuigen vertellen dat zij zich hiertegen verzet heeft). Zij wordt achterin de vrachtwagen gelegd.
King stapt uit bij zijn huis, met medeneming klaarblijkelijk van het aangereden meisje. Zwarst valt weer in zijn verdoving.
Een paar uur later wordt hij wakker en slaagt hij er in naar huis te gaan.
In oktober 1986 wordt hij voor de vijfde keer veroordeeld wegens drinken onder invloed. In april 1987 wordt hij onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Hij bekeert zich en wijdt, zoals hij schrijft, zijn leven aan Jezus en de kerk. Hij gaat naar bijeenkomsten van Alcoholics Anoymous, gaat samenwonen en zijn leven lijkt een keer ten goede te nemen.
Dan komt in juni 1987 John King langs. Zeer luid vraagt hij Zwarst - in gezelschap van diens verbijsterde vriendin - waar hij het meisje dat hij opgepikt had "die nacht" begraven heeft. "Waar heb je het over?" vraagt Zwarst.
King gaat weg. Als Zwarst daarna met zijn vriendin in de auto stapt wordt hij na korte tijd gesneden door vier politieauto's. Het luide gesprek van John King was blijkbaar bedoeld om afgeluisterd te worden. King had wroeging gekregen en had zich gemeld bij de politie.

Zwarst wordt berecht als medeplichtige aan ontvoering met dodelijke afloop (het lijk van het meisje is nooit gevonden; op haar auto waren alleen bloedsporen van John King te vinden). Doordat hij intussen gezeten heeft wegens rijden onder invloed worden medegevangenen uit die periode als getuige à charge aangevoerd (een beproefde manier om strafvermindering te krijgen voor gevangenen in de VS: getuigen tegen anderen).
King krijgt levenslang plus tienduizend dollar boete. Zwarst krijgt levenslang. King heeft inmiddels zelfmoord gepleegd. Zwarst komt volgend jaar in aanmerking voor vrijlating-op-erewoord (parole), wat meteen op uitzetting naar Nederland zal neerkomen. Hij voelt zich niet schuldig aan ontvoering en moord, wel over zijn drank- en drugsgebruik; hij vecht de veroordeling maar niet aan omdat er uitzicht lijkt te zijn in zijn geval. In de gevangenis heeft hij theologie gestudeerd.
Zijn verhaal - "zomaar" een verhaal van iemand die de rangen van de ruim 2,2 miljoen mensen achter de tralies in de VS moest vullen - is bij dezen in de openbaarheid gebracht.

4 Reacties


Voor Gerard bestaat sinds kort een website.


zei: support op 02/08/2006 om: 13:34u

Het rechtsysteem is kut in Amerika. Maar bij dit verhaal heb ik een vraag:
Waar is dat meisje?
Hoezo heeft hij haar thuis afgezet? Ik vind het allemaal wel erg onwaarschijnlijk.
En blijf met je poten van die stomme drugs af want daarmee vraag je om ongelukken, drugs zijn geen excuus om je daden te verdoezelen!

zei: Bolus op 02/08/2006 om: 21:39u

Oeps, Bolus: de eigenlijke dader is naar zijn huis gereden met de auto van Gerard Z., die voor Pampus achterbleef. Het staat toch echt zo hierboven.
Waar het meisje is gebleven blijft de vraag - het doet aan de Aruba-affaire denken.
Wat die drugs betreft: je hebt helemaal gelijk, maar het barst nu eenmaal van de mensen die er anders over denken. Gerard Z. was er op zijn eigen wijze al achter dat het volkomen fout is dat spul te gebruiken. Het heeft hem tot nu toe niet geholpen.

zei: Prul op 03/08/2006 om: 10:32u

@Prul
Ik zie het, ik heb het niet goed gelezen. Teveel piketanesies op big grin
Maar gelukkig niet tijdens het vissen.

zei: Bolus op 04/08/2006 om: 10:35u


Powered by Greymatter