Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/02/2006: "Het volgende front..."

Terwijl dit geschreven wordt vinden landingen plaats van Israelische miliairen in de Beka'a-vallei in het oosten van Libanon - het is uitermate frustrerend dat een leger dat in zes dagen Syrië, Egypte en Jordanië tegelijk verslagen heeft - in 1967 - de guerrilla van Hizballah niet lijkt te kunnen verslaan. De verdere gevolgen van deze escalatie zijn niet te voorzien: Syrië wil er het liefst helemaal buiten blijven, maar met deze landingen aan de westgrens is het een kwestie van tijd voordat deze grens wordt overschreden. En het seculier geregeerde Syrië is intussen militair verbonden met Iran. Intussen - in Irak...
turksetank (10k image)

...of liever ten noorden daarvan maakt een staat die het een en ander gemeen heeft met Israel zich op voor oorlog. Of het er van komt is de vraag - maar aangezien het voorkomen ervan enige diplomatieke stuurkunst zal vergen, een kunde die bij de regering van de Verenigde Staten al enige tijd afgeschaft is, kunnen we nog vreemde (en natuurlijk bloedige) taferelen verwachten.

Het Turkse leger heeft de laatste twee weken nogal wat last ondervonden van aanvallen van de Koerdische guerrilla. In totaal zijn er zestien Turkse soldaten omgekomen. Het Turkse bewind, net voorzien van een nieuwe houwdegen aan het hoofd van het leger, ziet tandenknarsend toe hoe Israel om nogal wat minder Libanon in puin mag gooien. Het verwijt is, dat de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij, een vluchtplaats en basis heeft in het door de Yanks bezette Irak. Het Koerdische noorden van Irak is evenwel al sinds 1991 zo ongeveer onafhankelijk - de wankele regering van dit Koerdische staatje in wording ziet de PKK ongaarne actief in Irak, maar riskeert geen conflict. En de VS-militairen hebben wel wat anders aan hun hoofd dan de PKK in de gaten houden.

De Turkse regering wilde in feite al bij de overval op Irak in 2003 meedoen, en de nooit erkende amputatie van de sandzjak van Mosoel (overeenkomend met Iraaks Koerdistan) ongedaan maken. De VS heeft veel moeite moeten doen om deze coalitiehulp te voorkomen. Nu de bezetting van Irak door de VS (en de nauwe samenwerking van de Koerdische regering in het noorden van Irak met Israel, nota bene) alleen maar meer onrust in Turks Koerdistan met zich meebrengt is het de vraag wanneer het ongeduld in Ankara te veel op de proef gesteld zal zijn. Het zal - evenals in Israel - geen beslissing van het kabinet zijn, maar van de legertop. De tanks staan al klaar aan de grens.


Powered by Greymatter