Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/31/2006: "Murray Bookchin overleden"

Gisteren 30 juli is op 85-jarige leeftijd Murray Bookchin overleden, de schrijver-activist die als de grondlegger van het ecologisch anarchisme gezien kan worden.

murray (3k image)
Klik op meer

In zijn laatste jaren heeft Bookchin afstand genomen van het etiket "anarchist" en noemde hij zich communalist - wellicht een gevolg van een nodeloze en verbitterde woordenwisseling met de zogenaamde lifestyle-anarchisten of primitivisten. Hij was sinds de vroege jaren vijftig betrokken bij de anarchistische beweging, na eerst korte tijd respectievelijk communist en trotskist te zijn geweest. In 1974 richtte hij het Instituut voor Sociale Ecologie op. Filosofisch gesproken bleef hij steeds dicht bij het marxisme (dialectisch/historisch-materialisme) - hij vond de meeste uitingen van het anarchisme filosofisch zwak gefundeerd.
Hier een interview met Bookchin dat zijn biografie zo ongeveer uit de doeken doet (in het Engels).

Wie zijn werk (enigszins) kennen zullen ermee instemmen dat een passende keuze uit zijn nalatenschap, zijn boeken dus, moeilijk is. Ik vermeld hier Post-scarcity anarchism en Ecology of freedom.
Hier een beschouwing in het Nederlands over Bookchin. Het tijdschrift De AS heeft een themanummer aan hem gewijd, al weer vele jaren geleden. In tegenstelling tot wat de schrijver van het gelinkte Nederlandstalige stuk vermeldt: er is wel een boek in het Nederlands van Bookchin verschenen, althans een bundeling atikelen: Ekologie en anarchisme van het Anarchistisch Kollektief Utrecht, in 1977 (alleen antiquarisch te vinden).

1 Reactie


ter aanvulling misschien interessant om te vermelden:

Bookchin en nen hoop van zijn werken in de Anarchist Archives:
http://dwardmac.pitzer.edu/Anarchist_Archives/bookchin/Bookchinarchive.html

Ook redelijk wat overzichtelijke info in de Engelstalige Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Bookchin

zei: nemocrato op 01/08/2006 om: 04:14u


Powered by Greymatter