Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/30/2006: "Ieder nadeel en zo"

In Qana is een slachtpartij georganiseerd door het Israelische leger in 1996. Vandaag is het overgedaan. Al Jazeera stelt het aantal doden op vijfenzestig, van wie 21 kinderen. De altijd weer even antipathieke woordvoerder van het Israelische leger laat via de gelijkgeschakelde media van de witte wereld weten dat de bevolking gewaarschuwd was en voorzover ze niet van "Chezbollah" waren dan zijn zij in ieder geval dankzij deze club gedood.

qana (27k image)
Klik op meer

Ervan afgezien dat de hitte versuffend en verstompend gewerkt heeft de afgelopen 38761 dagen (zo voelt het in ieder geval) zijn er twee dingen die je als Vrije-redacteur kunt opmerken. Enerzijds: afschuw uitspreken over dit nieuws? u kunt het zelf ook wel bedenken. En we zijn er ook weer niet voor de machteloos luid uitgetoeterde mening. Wat kunnen we toevoegen? Anderzijds: kleinschalig nieuws vermelden - tja, kraak van een pand tegenover het politiebureau in Dalfsen - leuk hoor, maar staat uw/mijn hoofd er naar? Dilemma's.

De Media lieten eerder op de dag, 30 juli, de bestorming van het hoofdkantoor van de VN in Beiroet zien. Die woede is goed te begrijpen. Dankzij de tweeëenheid Israel-VS zal de agressor niet ter verantwoording geroepen worden. Er wordt wat geblaat geuit over de barensweeën van een Geheel Nieuw Midden-Oosten. Maak je geen zorgen, Condi, zegt buitenlandcommentator William Lind, dat komt er. Maar niet op de manier die jij zult bedoelen.

En toch... Vanuit anarchistisch actie-oogpunt aardig te vermelden: Dankzij de demonstraties bij Shannon en de vrijspraak van de Pitstop Vijf heeft de Ierse regering de VS verboden de wapentransportvliegtuigen naar Israel nog te laten landen in Ierland. Ze weken eerder deze maand uit naar Prestwick, Schotland. Aangezien de Schotten het regime in Westminster echt meer dan zat zijn leek het Tony en zijn cronies in samenpraak met Sweater-Georgie beter de vluchten af te leiden naar de luchtmachtbasis Mildenhall in Suffolk. Daar zijn zaterdag 29 juli twee VS-vliegtuigen boordevol wapens ter bevordering van de Nieuwe Orde in het Midden-Oosten geland. Een derde is toch in Prestwick geland. Activisten wordt aangeraden waakzaam te zijn voor verdere landingen in Schotland en Engeland.

En hoe zit het met Schiphol?

3 Reacties


Afschuwelijk, woorden schieten te kort, enzovoorts. Uiteraard...

Maar hoe zit het met de proporties in de wereldwijde verslaggeving en de receptie daarvan in bijvoorbeeld anarchistische kringen?

Een voorbeeld: in de reeds jarenlang voortslepende oorlog in het grondstoffenrijke Congo vallen volgens de laatste cijfers circa 1200 doden PER DAG. Waarvan overigens de helft kinderen. Dat is dus per dag meer dan er in het hele huidige Israelisch-Libanese conflict zijn gevallen. En waar komen al die wapens vandaan?

Nog een voorbeeld: Marokko bouwt een muur dwars door de Westelijke Sahara. Zijn er internationale protesten? Ik merk er weinig van. De organisatoren van een informatieve bijeenkomst over dit verzwegen conflict werden op de laatste Pinksterlanddagen te Appelscha verrast door een opkomst van nul bezoekers. Niet dat ik sympatiseer met clubs als Polisario of daar enig libertair perspectief in kan zien - die voeren in de door hun gecontroleerde gebieden in Algerije ook leuke repressieve maatregelen door.

Voorbeeld drie: (maar dan wat algemeen gesteld, u kunt de concrete voorbeelden zelf opzoeken) de grootste slachtpartijen in het Midden-Oosten zijn de afgelopen halve eeuw nog steeds niet uitgevoerd door Israel, maar door de lokale heersende klieken.

Ik blijf me daarom afvragen: waarom is de aandacht voor bovenstaande voorbeelden minimaal tot nihil, terwijl de (werkelijke of vermeende) misdaden van Israel breed worden uitgemeten? Waar blijven de manifestaties, demonstraties, pamfletten en discussiestukken over de werkelijke genocide in Congo? Waarom dit stilzwijgen in de linkse bladen en op de linkse websites, terwijl het zo ongeveer een stoplap is om Israel van volkerenmoord te beschuldigen? Komt het misschien omdat er bij die andere gruwelijke voorbeelden geen Joden zijn betrokken?

Het zijn maar wat vragen...

zei: x op 30/07/2006 om: 21:46u

Heeft wat mij betreft absoluut niets met Joden te maken maar wel met onevenredigheid en pure onderdrukking. Wie of wat is het "verkoren volk"?
Als er iets is over Afrika of de onderdrukking van hele volkstammen dan ga ik er naar toe.
Naar debatten over het arm houden van landen, machtsposities etc etc. Ik fiets me duidelijk kapot van alle informatie middagen of avonden.
Maar wat kun je als eenling of drie handen vol met mensen die boos zijn om de dood van zovelen. Om de ongelijkheid, om het gezeik of we wel of niet ons vet moeten laten wegspuiten en of er volgend jaar wel een toeristische trip naar de maan zal komen.Met de verspilling van voedsel in Europa en de rijke westerse landen?
De media bepalen helaas de ernst van een conflict en de aandacht voor een conflict.
Diep en diep triest ,eigenlijk misdadig dat wij dit allemaal toelaten en nog eens zappen .
Ook ik, maar wat kan ik ?

zei: rosa op 30/07/2006 om: 22:38u

@x:
Over Kongo Kinsjasa hier, hier en hier. Veel is het niet, maar het is iets. Berichten over Sahara: kijk maar in de zoekmachine hiernaast, het zijn er veel.

Op De Vrije zul je zeker van redactiewege niet Israel van genocide beschuldigd horen. Het woord genocide wordt door de machthebbers al genoeg uit de losse pols gebruikt: Kosovo - wat nou, Kosovo? Enzovoort. Er gebeuren vreslijke dingen in Darfur, bijvoorbeeld, maar genocide? Kongo klinkt wel in die buurt - maar we worden daarover zo slecht op de hoogte gehouden dat niet is na te gaan of er moedwillig mensen om hun etnische afkomst worden vermoord. De moord zou wel eens het enige kunnen zijn dat hier democratisch mag heten.

Israel mag met zware standaarden gemeten worden omdat het voortdurend (en ten onrechte) als democratisch eilandje in het Midden-Oosten wordt gepresenteerd. Als voorpost van de "westerse beschaving". En omdat het racisme ten aanzien van Arabische mensen van de gehele verslaggeving afdruipt. Spiegelbeeldig heb je de "antizionistische" reactie vooral in Indymediakringen - maar raadpleeg Indymedia Israel maar eens... Ooit was Indymedia wel een gepast alternatief.

Wees gerust - als het de ideologen in de witte wereld uitkomt zullen ze over Hama beginnen, zoals ze in 2002 plotseling van Halabja gehoord hadden. Kan niet lang meer weg zijn. Niet over Dhofar natuurlijk. Etcetera.

@rosa;
Dispereer niet. Weet even verder niets méér te zeggen.

zei: Prul op 31/07/2006 om: 18:06u


Powered by Greymatter