Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/29/2006: "Toedeloe, Max Havelaar!"

Fair trade staat er op het pak, en dat bevalt mij al niet. Het merk is Max Havelaar, vernoemd dus naar de belangrijkste roman uit de geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Waarom mag het niet Eerlijke handel heten? Maar het kan erger.

beest1 (46k image)
Klik op meer

De pakken koffie zijn "in de aanbieding", nauwelijks duurder dan de Oneerlijke-Handelspakken Eigen Merk, en zelfs goedkoper dan De Weduwe of die Ouwe Fries (nu in handen van een VS-concern).
To the Zoo zegt een sticker op het pak. Hiermee is Naar de dierentuin bedoeld, maar je kunt de klanten en speciaal de jonkies nu eenmaal niet vroeg genoeg wegwijs maken in de eenlettergrepige taal van het Vierde Rijk.
Wacht even - als ik Max Havelaarkoffie koop krijg ik punten waarmee ik met korting naar de dierentuin kan? De "actie" blijkt een regelmatig terugkerend zomerstuntje van het merk.
Dus uw Eerlijke Handel, met zogenaamd kleinschalige koffieplantages waar de werkers een Eerlijk Loon krijgen, wordt aangevuld met meewerken aan instellingen die zich bezighouden met het kwellen van wilde dieren?
Want dierentuindieren als spektakel worden per definitie gekweld. Waar denkt u dat het werkwoord "ijsberen" vandaan komt? Wel eens de roofvogelkooi in Artis bekeken? (Ik weet niet of die tuin in het aanbiedingenpakket zit, en ik wil het ook niet eens weten).

Wat nou, Eerlijke Handel?
Voor tien centen minder ga ik naar huis met een pak Eigen Merk. Ik ben voor een dilemma geplaatst waar ik helemaal niets mee te maken wil hebben. Maar ja, dat krijg je als zogenaamd idealisme in de kleffe handjes van marketingtypes terechtkomt. Maxgenieten - ik ken een cola die ook zoiets belooft.2 Reacties


Ook een idee.

zei: Thee op 31/07/2006 om: 10:09u

Beter zapatista koffie drinken dus. De bonen zijn door subcommandante Marcos zelf geplukt:

http://www.cafe-libertad.de

zei: Harry op 08/08/2006 om: 20:26u


Powered by Greymatter