Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/28/2006: "Bericht uit de VS-goelag: ook een snif?"

De televisieprogramma's (daarvoor de radio en de film) geven een beeld van een weloverwogen oordeel van een jury bij de rechtszitting in de VS. Een rechtschapen jurylid met een minderheidsopvatting van één praat in op zijn (!) medeleden, tot deze onkreukbaren ook overtuigd zijn van de (on)schuld van de verdachte. Om eens een deel van het spektakel te noemen.

anthonysettles (10k image)
Klik op meer

In de praktijk komt het hier bijna nooit op neer. Je kunt van tevoren afspreken met de aanklager (officier van justitie) dat je schuldig bent (maakt niet uit of je het bent - het scheelt een hoop gedonder, vooral als je al voorarrest uitzit). De zogeheten plea bargain. Dan komt er geen jury aan te pas en stelt de rechter alleen een "tarief" aan straf vast.

Antonio Settles was betrapt op het bezit van ruim een gram cocaïne. Toen was hij zeventien. Hem werd voorgesteld schuld te bekennen, dan zou hij na maximaal drie jaar vrij zijn. Misschien geloofde hij in de sprookjes van de VS-rechtspraak. Hij liet het tot een juryzitting komen. De officier eiste acht jaar. De rechter gaf hem twaalf.

Wat uw verslaggever - afgezien van de vaste corruptie van een dergelijke rechtsgang en de leeftijd van de verdachte die blijkbaar geen rol speelde (het was de eerste keer dat hij met justitie in aanraking kwam) - hier persoonlijk tamelijk woedend over maakt is de aard van het vergrijp. Uw verslaggever maakt er geen geheim van dat hij ook deejay is - en in deze hoedanigheid heeft hij menig collega en menig danser wat in zijn (meestal) neus zien werken. Het is niet omdat hij zo vreselijk braaf is, maar simpelweg omdat hij er een beetje bang voor is en ook niet zo rijk is dat hij het zelf nooit gedaan heeft. Maar "het" is erg dichtbij. Een grammetje is standaard hoeveelheid. En nee, behalve wat sterk naar typisch Nederlandse corruptie riekende pesterijen van bekende clubs in Amsterdam: Justititie heeft wel weer wat beters te doen. Men jaagt liever straatsnuivers op in Nederland die de gekookte variant (crack) tot zich nemen. Straatsnuivers zijn meestal zwart - net als Antonio Settles.

Goed, dit moest even, dank u. Antonio zit in een van de zwaarst bewaakte gevangenissen van de VS. Hij heeft zelf een petitie online waarin hij om clementie vraagt. U wordt verzocht deze te tekenen. Hij zit inmiddels al zeven jaar.

Een kaartje of zo is ook welkom:
Antonio Settles
#323771
WSPF
PO Box 9900
Boscobel, WI 53805
Verenigde Staten

1 Reactie


Succes en Sterkte Antonio!

zei: H. Mus op 29/07/2006 om: 14:41u


Powered by Greymatter