Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/28/2006: "Dagelijkse wake in Den Haag"

Geen nieuws uit Groningen vooralsnog, maar het Haags Vredesplatform organiseert een dagelijkse avondwake. Het persbericht vind je door op meer te klikken.
gronn (29k image)
Ironischerwijze wel een oproep tot de Groninger demonstratie aangetroffen bij een SP-griezel...

Het Haags Vredes Platform organiseert met ingang van vandaag een dagelijkse wake tegen het geweld in Libanon, de Palestijnse gebieden en Israƫl.

Tijd: Vanaf donderdag 27 juli, dagelijks 19:00-20:00, tot de bombardementen gestopt zijn.
Plaats: Bij het Drees-monument op het Buitenhof te Den Haag.

In vele andere landen worden soortgelijke wakes gehouden, als waardig protest tegen het onrecht, zonder schreeuwende leuzen of wapperde vlaggen, maar juist in dialoog met voorbijgangers en met gepaste stilte.

Drie soldaten zijn er ontvoerd waarvan twee door de Hezbollah. Zowel de Palestijnen als de Hezbollah hebben dit gedaan om vrijlating van gevangenen, die voor een deel door de Mossad ook uit hun grondgebied zijn ontvoerd. Blijkbaar is dat wel geoorloofd.

Als reactie worden er met F16's o.a. clusterbommen afgeworpen op steden, infrastructuur, elektriciteitscentrales, vluchtende mensen, VN- waarnemers en ziekenhuizen. Meer dan 700.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Dit leidt tot een humanitaire ramp daar voedsel, water en medicatie schaars is en de aanvoerwegen gebombardeerd zijn. Een groot grondoffensief staat gepland of is inmiddels in uitgevoering met natuurlijk weer de nodige slachtoffers, een grote catastrofe voor het land en zijn bevolking.

Vanuit Libanon worden er katjoesjaā€™s op IsraĆ«l afgevuurd waardoor er ook aan die kant slachtoffers zijn gevallen en mensen de schuilkelders in zijn gegaan.

Wat er inmiddels in de Gazastrook gebeurt, is onduidelijk maar men spreekt wel over dagelijkse bombardementen.

Ook op de Palestijnse westelijke Jordaanoever gaat Israƫl door met zware militaire acties, zoals de verwoesting van overheidskantoren in Nablus met vernieling van het honderd jaar oude bevolkingsarchief.

Niet alleen Libanon, de Palestijnse gebieden en Israƫl zijn gegijzeld door de angst en de onzekerheid over wat er te gebeuren staat, maar de hele wereld houdt zijn hart vast.

Burgers en voornamelijk kinderen zijn het slachtoffer van deze oorlog en moeten met hun opgelopen traumaā€™s verder leven. Traumaā€™s veroorzaakt door regeringen die denken dat geweld de oplossing is van het probleem, dat men met geweld veranderingen kan brengen en zelfs democratie kan opleggen.

Geweld zal de oplossing niet dichterbij brengen, integendeel, de weg naar vrede loopt via het internationale recht.


Powered by Greymatter