Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/27/2006: "Last van krakers? Sloop je huisje!"


Wat doe je als je mooie huisje ineens betrokken blijkt te zijn door krakers? Dan gooi je er gewoon een sloophamer tegenaan. Zo moet Burg Transport er tenminste over gedacht hebben, als ik het artikel in de Haagsche Courant zo eens bekijk.

Klik op meer...

Deze transportbouwers uit Pijnacker vonden het blijkbaar niet zo leuk dat het naastgelegen huis, eveneens eigendom van deze fabriekslui, ineens was betrokken door een gezinnetje. Vorige week zocht het gezin contact met de politie, omdat er ineens een aantal slopers voor de deur stonden, die zonder enige vooraankondiging ineens hun huis wilden gaan slopen. De politie sprak vervolgens met de krakers en de ongemanierde eigenaar af dat sloopwerkzaamheden pas na aankondiging zou beginnen.

Klaarblijkelijk vond Burg dat aankondiging genoeg. Een paar dagen later was het huis toch ineens plat. Tot grote woede van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, aangezien Burg helemaal geen vergunning had om te kunnen slopen.
Althans, zo staat het in de krant. Toen ik vanmiddag naar de gemeente belde om te vragen wat dan de consequenties zullen zijn, klonk het behoorlijk wat genuanceerder. "We zijn een onderzoek gestart of het pand wel gesloopt had mogen worden", aldus een woordvoerdster van de gemeente. "Als het bijvoorbeeld een monument was, dan mag het niet. Maar ja, het kan moeilijk weer opgebouwd worden..."

Nou, ik kan me nog wel herinneren dat enkele jaren geleden een illegaal gesloopt monument in Grafhorst inderdaad weer moest worden opgebouwd door de eigenaar. Tot de laatste steen. Dàt zijn straffen. Zo pak je malafide huiseigenaren aan.
En trouwens, wat als het pand wel gesloopt had mogen worden? Dan nog had die eigenaar éérst een sloopvergunning aan moeten vragen, vóórdat hij begon met slopen. Die sloopvergunning heeft Burg wel aangevraagd, maar pas op 24 juli, en toen was het huis al gesloopt (ook zo'n mooie: er is nu dus een sloopvergunning aangevraagd voor een huis dat niet meer bestaat).

Waar ik liever een onderzoek naar zie, is of er nog krakers woonden toen met de sloop werd aangevangen. En zo ja, of die aanwezig waren toen ze begonnen met de sloop. Dit is namelijk niet de eerste keer dat dit gebeurde. Eerder gebeurde het op het ADM-terrein in Amsterdam dat de eigenaar gewoon begon met slopen terwijl er mensen in het pand lagen te slapen, en ergens in de achterhoek weet ik nog een verhaal te herinneren dat een eigenaar ineens mest in het pand ging dumpen terwijl de bewoners aanwezig waren. Om nog maar te zwijgen van halverwege jaren '90 toen een Groningse eigenaar met zijn vrachtauto ineens de pui uit zijn eigendom ramde om de krakers de stuipen op het lijf te jagen. En dan lopen ze te klagen dat krakers schorem en tuig is. Niet veel krakers hebben een poging tot moord op hun naam staan...

Ik heb de hele middag geprobeerd, maar geen Pijnacker krakers weten te vinden. Wel de eigenaar, maar die kon mij niet te woord staan. Wie mij kan vertellen of de krakers en hun spullen ongedeerd zijn, ben ik hartelijk dankbaar.

3 Reacties


"De gemeente wil de onderste steen in deze zaak boven halen".... ze houden wel van woordgrapjes daar in Pijnacker!

zei: pieter op 28/07/2006 om: 10:44u

Als de onderste steen meteen de eerste steen is, slaan ze twee vliegen in één klap. wink

zei: Peter Barton op 28/07/2006 om: 11:43u

Precies, en laat ze haast maken met die onderste steen boven te halen, want we moeten allemaal een steentje bijdragen in het bestrijden van de woningnood....

zei: pieter op 28/07/2006 om: 12:21u


Powered by Greymatter