Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/17/2006: "Inmiddels, aan de zuidgrens van de VS..."

De stemmachines in Mexico waren geleverd door hetzelfde bedrijf uit de staat van Jeb Bush die ook de verkiezingen van 2000 "effe geregeld" hebben - met een marge van zo'n vierhonderd stemmen verschil werd broertje George op de troon gezet. Omdat er in de VS op parlementair niveau geen oppositie is bleef het daar bij. Mexico zal niet zo makkelijk tot kalmte te manen zijn.

mexicodemo (76k image)
Klik op meer

Als de kandidaat van ultrarechts met een half procent stemmen meer dan de sociaal-democratische kandidaat tot president gekozen heet te zijn is dat, gegeven de bovenvermelde voorgeschiedenis - het Floridaanse prachtbedrijf verzorgde ook de kiezersregistratie - op zijn minst verdacht en in ieder geval aanvechtbaar.
Gisteren 17 juli demonstreerden naar schatting van de politie (we weten wat die waard is) 1,1 miljoen mensen op het centrale plein van Mexico Stad, Zocalo, tegen de vermoede diefstal van de verkiezingen.
De sociaal-democratische kanidaat Lóopez Obrador kondigde vreedzaam maatschappelijk verzet aan als er niet een eerlijke hertelling zou komen. Vanuit de demonstratie werd gezinspeeld op meer. De herinnering aan de Mexicaanse Revolutie en de erop volgende burgeroorlog is nog zeer levend in het land - tot voor kort won de "winnende" partij consequent en nauwelijks bestreden de verkiezingen.
Een halve of hele burgeroorlog aan de zuidgrens van de VS, weer eens iets anders.


Powered by Greymatter