Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/16/2006: "Forum der Volkeren in carnavaleske sfeer"

Zelfs de komkommers op deze tafel zullen smakelijk zijn. In Gao, Mali, wordt dezer dagen parallel aan de G8-conferentie het Forum des Peuples (Het Forum der Volkeren) gehouden door inwoners van voormalige Franse koloniën in West-Afrika.

marchepeuples (28k image)
Klik op meer

Het forum is volgens een eigen persbericht in carnavaleske sfeer geopend. Het wordt georganiseerd door clubs die zich inzetten voor het schrappen van de schuldenlast. Met veel poeha is verleden jaar de schuld van een aantal van de armste landen geschrapt, zogenaamd. Er zat veel gedwongen winkelnering aan vast, en momenteel lopen de schulden weer extra hard op doordat de olieprijs verder de hoogte inschiet dankzij de oorlogsinspanningen van de Beschaafde Wereld in het Midden-Oosten. En de guerrilla in de Nigerdelta (die zo natuurlijk niet genoemd mag worden van de staatsmedia).
De Westafrikaanse organisaties vragen (voor de zoveelste keer) of de subsidies op de landbouw in de Europese Unie en in de Verenigde Staten niet eens verlaagd of afgeschaft mogen worden, omdat de export van de overschotten verwoestende uitwerking heeft op het bestaan in West-Afrika. Het is geen nieuws, en we weten wat het antwoord zal zijn.

En de conferentie in Gao moet er rekening mee houden dat regelmatig de elektriciteit, en daarmee de drinkwatervoorziening uitvalt in de stad.

Het recht je eigen voedsel te verbouwen - zou je kernwapens moeten hebben om dit te verdedigen?

riz2200 (10k image)

6 Reacties


Het is ellendig met Afrika gesteld, om over de aandacht voor Afrika nog maar te zwijgen. Beslist. Maar de olieprijzen gaan niet omhoog vanwege allerlei politieke spanningen. De olieprijs gaat omhoog omdat olie heel langzaam aan schaars begint te worden. Al die andere verhalen zijn afleidingsmanoeuvres. Voldoende oliemaatschappijen weten intern precies wat er gaande is. Als we zo doorgaan (en vergeet bijv. niet: voor het maken van 1 computer heb je tien keer zijn gewicht in olie nodig), en we gaan zo door, is de olie over 40 jaar op. Maar de tijd voordien wordt ook heel vervelend, vriendelijk uitgedrukt.
En het zijn inderdaad de armere landen die als eersten de klap te verduren krijgen. Maar onze tijd komt ook nog. En dan is er geen pretmaatschappij meer.

Die ineenstorting is nog maar net begonnen, maar wees erop voorbereid, en probeer te bedenken wat dat voor je anarchistische opvattingen betekent, of wat anarchisme in zo'n wereld kan zijn, in een wereld waar alternatieve energiebronnen nooit zoden aan de dijk zullen zetten. Waarom? Hoezo? Zie bijvoorbeeld http://www.lifeaftertheoilcrash.net

Het begin van een nieuw (niet noodzakelijk vrolijker) wereldbeeld.

zei: waegari op 17/07/2006 om: 12:56u

Dat het kapitalisme implodeert en dat dit allesbehalve een fraai gezicht is - en het gaat niet mooi volgens de morgenroodachtige vizioenen van een eeuw geleden - het is te zien voor wie zonder oogkleppen om zich heen kijkt en de dingen bij hun naam noemt.

Moet hier een anarchistisch antwoord op komen? Ik zou zeggen van wel, en om Bookchin met alle respect op zijn kop te zetten: het moet een anarchistisch idee van de post-glut-society zijn. In Groene kringen wordt hier wel over nagedacht - hoe je er aan kunt werken, ook met de klimaatcatastrofe in gedachten, is een tweede.

Is het niet tijd voor die denktank? (Hoe gaat het eigenlijk met deze? )

zei: Prul op 17/07/2006 om: 12:11u

Ik blijf het raar vinden, dat gepronk met een apocalyptisch wereldbeeld (de onontkoombare untergang, "al die andere verhalen zijn afleidingsmanouvres" waarop je je dan juist als anarchist (?) zou moeten voorbereiden). Alsof de wereld voor veel mensen nu al niet erg genoeg is, en er dus ook redenen genoeg zijn om nu maar eens wat te doen. Maar vooral die angstaanjagerij, die is doorgaans rechts en dient de machthebbers; bange mensen laten zich alle kanten op manipuleren. Lees ook eens een andere mening: http://www.globalinfo.nl/article/view/848

zei: Kees op 17/07/2006 om: 12:13u

De heersende klasse doet nu juist of er niets aan de hand is - of het nu om het klimaat of oprakende olie gaat. Vanuit hun standpunt zou dit apocalyptisch zijn of een Untergangverhaal. Ik zie niet in wat er "rechts" zou zijn een post-glut anarchisme meer relevant te vinden dan een post-scarcity. Een eerlijke verdeling van aardse goederen onder alle mensen betekent trouwens vanzelf al een post-glut society - maar die laatste is zonder eerlijke verdeling allesbehalve anarcho-socialistisch gezicht: kijk naar de VS nu, met name.

zei: Prul op 17/07/2006 om: 17:43u

Het zou kunnen dat Kees zo ongeveer tegelijkertijd aan zijn commentaar heeft gewerkt als ik (zie de tijdstippen - Waegari was natuurlijk om 0.56) en dat hij dus niet op mijn reactie inging.
Ik blijf echter bij wat ik zojuist geschreven heb omdat dit nu eenmaal mijn standpunt is.

zei: Prul op 17/07/2006 om: 17:51u

Ik reageerde inderdaad op waegari (zal voortaan zon hip @... doen)

zei: inderdaad op 18/07/2006 om: 14:13u


Powered by Greymatter