Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/05/2006: "Vrijhandel is de tering"

Vlak voordat hij moet aftreden heeft de Peruaanse president Toledo nog even het Vrijhandelsverdrag (TLC in de Spaanse afkorting) met de Verenigde Staten getekend. De pasgekozen president Alan García had aangekondigd dat het "opnieuw bekeken" moest worden, maar dat zal slecht gaan als ze het in Washington als de bliksem ook ondertekenen.

tlctbc (47k image)
Vrijhandel leidt tot tering - in Peru weten ze er van: bij de eerste ronde zogeheten liberalisering brak er een cholera-epidemie uit.
Klik op meer

Boze boeren, vooral verbouwers van rijst en suikerriet, gingen de afgelopen dagen de straat op om te protesteren en hebben wegen geblokkeerd. De Nationale Unie van Boeren (CNA) klaagt er over dat de landbouwsector in de Verenigde Staten zwaar gesubsidieerd wordt, en dat de Peruaanse landbouw geheel aan de zogeheten vrije markt wordt overgeleverd. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat de in eigen land geteelde rijst en suiker wordt weggeconcurreerd. Voorzien wordt dat zeker 1,5 miljoen mensen hierdoor het leger der werklozen zullen versterken.

Opmerkelijk: in de corporate media wordt gezegd dat de demonstranten zwaaien met het portret van Che Guevara. Ik heb geen foto's van dien aard kunnen vinden. Wel van afbeeldingen van een andere man met wapperende manen en een baard: "Christus, de eerste revolutionair....". Opmerkelijk.
Blijkbaar is de bevrijdingstheologie niet verdwenen uit deze streken, ondanks de activiteiten van het Vaticaan op dit punt.


Powered by Greymatter