Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/04/2006: "Lang leve de cassiere"

kassa_hoogvlietkatwijkartikel (21k image)
Het is niet het meest dankbare of gewaardeerde beroep. Cassière. Doorgaans uitgevoerd door brutale pubertjes met het IQ van de 'Herstel'-toets op hun kassa. Maar zoals bij alles geldt: als ze er niet zijn, kom je erachter waarom je ze nodig hebt. En laat ik dat vandaag nou ondervonden hebben bij de zelfscan-kassa van de Hoogvliet-supermarkt in Katwijk-Centrum...

Katwijk heeft maar één Hoogvliet: aan de Voorstraat in het centrum. Nu kom ik niet zo vaak in het centrum, en dus ook niet in de Hoogvliet. Maar vandaag wel, en zo liep ik voorbij deze winkel die ik vroeger nog wel eens bezocht. Ik wist dat de winkel verbouwd was, en aangezien ik zin had om met een flinke hoeveelheid drank het strand op te gaan wandelen, liep ik de winkel eens binnen om de nieuwe supermarkt te zien en natuurlijk om die drank in te slaan.
Zo gezegd, zo gedaan. Met vier blikjes drank in mijn handen liep ik naar de kassa. Helaas zag ik nergens een cassière. Wat blijkt: de kassa's zijn vervangen door zelfscan-kassa's. Je moet zelf de streepjescode van je producten scannen en dan zet je ze op de lopende band, gaat het nog eens door een scanapparaat die controleerd of je wel netjes alles hebt afgerekend en vervolgens betaal je met je pinpas. Geen cassière meer nodig!
Hip zeg, dat moet ik natuurlijk even uitproberen. Ik hou mijn eerste blikje voor de scanner en na een piepje te horen begint de lopende band te lopen. Ik plaats mijn blikje op de band en mijn blikje verdwijnt in het scanapparaat (waarom die niet gewoon de streepjescode scant is mij niet geheel duidelijk).
Amper is mijn eerste blikje verdwenen of het geheel begint te piepen en er beginnen allemaal lampjes te knipperen. Dat is snel, ik heb nog helemaal niet de mogelijkheid gehad om het één en ander achterover te drukken. Op het scherm waar mijn te printen kassabonnetje op stond, staat nu de mededeling dat er "iets mis" was gegaan, en dat een medewerker mij zal komen "assisteren".

Te laat. Ik heb nu al genoeg van het apparaat. Achter mij, helemaal aan de andere kant van de supermarkt, zie ik nog een gewone kassa met een cassière op leeftijd. Na ongeveer tien seconden komt er een medewerkster aanlopen, maar dan heb ik mijn eerste blikje al van de band gehaald. "Kan ik u ergens mee helpen?" probeert de medewerkster nog. "Nee", antwoord ik met een duidelijke ondertoon dat ik het nu al zat ben. Dit was het allereerste product dat ik ooit in een zelfscan heb gestopt, en meteen is het apparaat van slag. "Ik wil dit niet, ik wil gewoon een cassière", brom ik. "Het komt wel vaker voor", roept de medewerkster me nog na terwijl ik al op de gewone kassa afloop. "Des te meer reden om dit apparaat weg te halen en er gewone kassa's met cassières voor in de plaats te zetten", roep ik terug.

De cassière op leeftijd, die het allemaal zag gebeuren, weet me meteen alweer op te vrolijken. "Ik had die ondingen ook liever niet", vertelt ze me. "Alleen maar problemen. En het is ook zo kaal hè. Ik kan u tenminste nog een goedemiddag wensen."
Kijk. Die cassière weet tenminste wat service is. Ze scant mijn vier blikjes, drukt op de subtotaal toets en dat was haar werk. Daar heb je geen opleiding voor nodig. Goed, dit was dan ook een vrouw op leeftijd, die mij na afloop nog een fijne dag toe wenst, en ik haar ook (plus sterkte met die ondingen). Maar zelfs de meest sacherijnige tienercassière is nog vriendelijker dan een op hol geslagen zelfscan. Weg met dat ding. Ik ga voortaan naar een andere supermarkt.

10 Reacties


Het zal niet meer lang duren maar AH zal het binnenkort ook gaan invoeren. Daarna zullen er rap vele supermarkten volgen.

zei: Bolus op 04/07/2006 om: 23:44u

In de super die ik in het algemeen begunstig - en dat is uitdrukkelijk niet die door de staat vetgemeste Zaanse firma - staat altijd een vriendelijke (ex-?)caiisière klaar om te helpen als er wat mis gaat. Maar het staat al vast dat "het Nederlandse publiek" er niet aan wil. Dat staat liefst in de file, ook bij de kassa. Nooit een rij, uiterst prettig zolang het mag duren...

zei: Prul op 05/07/2006 om: 12:38u

Waar slaat het verband op dat de auteur legt tussen het lage opleidingsniveau van een cassiere (al is dat niet steeds zo!) en het feit dat ze een vrouw op leeftijd is? Bestaan er ook kassiers in zijn zelfingenomen droomwereld?

zei: Fernand op 05/07/2006 om: 14:23u

Er is geen verband met lage opleiding en vrouw op leeftijd (kwam dat zo over? niet zo bedoeld). Integendeel, de vrouwen op leeftijd achter de kassa hebben doorgaans nog verstand. Met lage opleiding en dito IQ doelde ik meer op de vakantiewerkertjes enzo...

zei: Peter Barton op 05/07/2006 om: 17:29u

Zozo, oudjes hebben "doorgaans nog verstand", maar de jongere kassiersters hebben amper een opleiding genoten en beschikken nauwelijks over een IQ. Hoe geniaal ben jijzelf dan wel niet? Bevalt het je niet dat er mensen zijn die werken voor de kost? Heb je misschien iets tegen vrouwen in het algemeen of tegen weinig geschoolde mensen in het bijzonder?
Is het mogelijk dat je bij De Vrije aan het verkeerde adres bent, of blijf ik zelf hier beter weg? Ach, laat maar, ik zal hier blijven passeren, en vooral zwijgen.

zei: Fernand op 05/07/2006 om: 19:36u

Koel, ik was een bovengemiddelde cassière met m'n IQ van 132 :o)

Maar goed, mij lijkt het wel leuk, die zelfscankassa's. Als ik zelf in de winkel kom, ben ik vaak moe en niet al te vrolijk en omdat ik dat niet op het personeel van de winkel wil afreageren, lijkt zo'n kassa me wel handig.

zei: Wiske op 05/07/2006 om: 20:16u

Gein... ik bedenk dat ik ook winkel/kassabediende ben geweest - en ik zit net onder de 140...
Waar gaat het eigenlijk over langzamerhand?

zei: Prul op 05/07/2006 om: 23:38u

Inderdaad, waar gaat dit over. Er waren tijden dat we het geld en het kapitaal als betalingsmiddel wilden afschaffen, zodat deze hele problematiek overbodig werd.

zei: jan bervoets op 06/07/2006 om: 08:13u

Het ging in elk geval niet over cassières, maar over die zelfscandingen...

zei: Peter Barton op 06/07/2006 om: 12:24u

Ja, maar goed, als jij je stukje begint met de opmerking dat dat 'doorgaans' 'brutale pubertjes met het IQ van de 'Herstel'-toets op hun kassa' zijn, kun je natuurlijk zulke reacties verwachten. wink

Misschien moet ik voor de duidelijkheid maar even herhalen dat ik in principe wel een voorstander van scankassa's ben. Tenminste, ik heb er nog nooit met één hoeven 'worstelen', maar het idee klinkt me goed in de oren.

zei: Wiske op 07/07/2006 om: 07:08u


Powered by Greymatter